Μια εικόνα μαγική, άκρως γιορτινή που έλκει τους επισκέπτες με την ομορφιά και τη λάμψη της. Μέσα στο κλίμα των ημερών το αρχοντικό κτήμα Αργέντικον, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, τους πληθωρικούς κήπους και τις επιβλητικές αυλόπορτες. Βρίσκεται σε μία ήσυχη περιοχή του ιστορικού κάμπου, μόλις μία ανάσα από την πόλη της Χίου.

Ο Κάμπος της Χίου, η εύφορη πεδιάδα στο νότο της Χώρας της Χίου, μήκους δέκα και πλάτους δύο χιλιομέτρων, θυμίζει εξοχές της Τοσκάνης γιατί Γενοβέζοι αριστοκράτες, που κυριάρχησαν στο νησί από το 1261 μέχρι το 1566, αποφάσισαν να χτίσουν εκεί τις επαύλεις τους ακολουθώντας την αρχιτεκτονική και τις οδηγίες όσων έμαθαν στην πατρίδα τους.

Στα μέσα του 14ου αιώνα, με πιθανότερη ημερομηνία το 1346, η Γενοβέζικη οικογένεια αριστοκρατών Αργέντι, από την πόλη Policivera, κοντά στην Τοσκάνη, μετακόμισαν στη Χίο.

Έγιναν μέλη αμέσως της περίφημης εταιρίας Mahona Trading Company, με δουλειές εμπορίου στη Χίο και την Γένοβα ενώ το 1528 κερδίζουν το τίτλο της τιμής της αναγραφής στο Libro d’ Οro della Nobilita Genovese και αναγορεύονται Μαρκήσιοι για της υπηρεσίες τους στη δημοκρατία της Γένοβας, τίτλος που πέρασε από γενιά σε γενιά στη συνέχεια.

Στα πρώιμα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Αργέντι άρχισαν να παντρεύονται με ντόπιους αριστοκράτες, τους Άρχοντες και έτσι άρχισαν οι στενές σχέσεις με τον ελληνικό πληθυσμό. Παράλληλα η Γενουάτικη διακυβέρνηση τους δώρισε μεγάλα τμήματα γης και οι Αργέντι επέλεξαν την περιοχή του Κάμπου για να χτίσουν τις θερινές κατοικίες τους.

Το 1988 το Αργέντικο έγινε μέλος του γαλλικού οργανισμού La vie de Chateau, που περιλαμβάνει 141 κάστρα στην Ευρώπη, ενώ το 1991 το περίφημο περιοδικό Harpers and Queen, το επέλεξε ανάμεσα στις 100 καλύτερες βίλες του κόσμου. Το υπουργείο Πολιτισμού το ανακήρυξε μνημείο ιστορικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για ένα από τα αξιοθέατα του νησιού με μεγάλη ιστορία, που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο 5 αστέρων. Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων 220.000 λαμπάκια στολίζουν τους κήπους του δημιουργώντας μία μαγική εικόνα εντυπωσιάζοντας όλους τους επισκέπτες.

Το 1954, ο κηπουρός του Κτήματος στάλθηκε στην Ventimiglia της Ιταλίας και στην Νίκαια στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας προκειμένου να ειδικευτεί στην τέχνη της κηπουρικής. Αφού πέρασε αρκετό διάστημα στην Βίλα Hambury στην περιοχή της Ventimiglia, ειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική κήπων και συγκεκριμένα στους κήπους Λιγουριανού τύπου, η οποία είναι και η μορφή που διατηρούν οι κήποι στο Αργέντικον μέχρι και σήμερα.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Κύριο χαρακτηριστικό σε αυτούς τους κήπους είναι τα βοτσαλωτά και λιθόστρωτα μονοπάτια τα οποία είναι διαφορετικά για την οικογένεια των ευγενών και διαφορετικά για το υπηρετικό προσωπικό. Τα μονοπάτια τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ευγενείς και οι φιλοξενούμενοι είναι φαρδιά και οι θάμνοι είναι κλαδεμένοι σχηματίζοντας γωνίες. Αντιθέτως, τα μονοπάτια του υπηρετικού προσωπικού είναι στενά και οι θάμνοι είναι κλαδεμένοι οριζόντια και είναι πάντα σε μία ευθεία γραμμή προκειμένου να περπατούν γρήγορα και να φτάνουν σύντομα στον προορισμό τους.

Με πληροφορίες από argentikon 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here