Πέντε ιαπωνικά φαλαινοθηρικά πλέουν ήδη για να ξαναρχίσουν και επίσημα μετά από 30 χρόνια το κυνήγι φαλαινών.

Τα φαλαινοθηρικά πλοία έχουν σε πρώτη φάση άδεια να πιάσουν και να σκοτώσουν  227 φάλαινες πριν από το τέλος του έτους.

Από το περασμένο έτος, το Τόκιο είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινών (IWC) και πως από 1ης Ιουλίου θα ξαναρχίσει το κυνήγι τους στην εθνική της αποκλειστική ζώνη. Αν και υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, η απόφαση της Ιαπωνίας δεν άλλαξε. Το τελευταίο εμπορικό κυνήγι της Ιαπωνίας ήταν το 1986, αλλά η χώρα συνέχισε τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς. Η Ιαπωνία είχε αρχίσει να παρεκκλίνει από τις διεθνείς συμφωνίες, ονομάζοντας το άτυπο τούτο κυνήγι ως «επιστημονικό ψάρεμα φαλαινών στον Βόρειο Ειρηνικό».

Τα μέλη της IWC έχουν δεσμευθεί στην απαγόρευση του κυνηγιού φαλαινών, αλλά η Ιαπωνία έχει υποστηρίξει από καιρό ότι είναι δυνατόν τα πλοία της να κυνηγούν φάλαινες τριών ειδών με βιώσιμο τρόπο. Τα είδη στα οποία αναφέρονται – μεταξύ των οποίων είναι οι φάλαινες μινκ- θεωρείται πλέον πως δεν είναι στη λίστα με τα απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά. Το υπουργείο αλιείας ανακοίνωσε πως η επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας είχε εκφραστεί ως έντονη επιθυμία από φαλαινοθήρες σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Shigeto Hase, σε τελετή που έγινε στο λιμάνι αναχώρησης στο βόρειο Kushiro, η φαλαινοθηρία θα διασφαλίσει ότι η κουλτούρα, η παράδοση και ο τρόπος ζωής των κατοίκων θα μπορέσουν έτσι να διατηρηθούν για την επόμενη γενιά.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή και ακτιβιστές από πολλές χώρες προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στην Οσάκα να μη στηρίξουν την «ωμή επίθεση κατά των φαλαινών».

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της και πως τα περισσότερα είδη των κητών αυτών δεν διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου ανήκει το φαλαινοθηρικό κέντρο Σιμονοσέκι, είχε ταχθεί από καιρό υπέρ της επανάληψης της φαλαινοθηρίας, όμως η σχετική βιομηχανία της χώρας δεν είναι πλέον σε ανθηρά επίπεδα. Σε όλη τη χώρα άμεσα ασχολούνται με αυτή περίπου 300 άνθρωποι και η παραγωγή των 5.000 τόνων, μετά βίας εξασφαλίζει κατά μέσο όρο 40-50 γραμμάρια κρέατος φάλαινας τον χρόνο.

Το κρέας της φάλαινας αποτελεί πολύ ακριβή τροφή και οι λάτρεις του συγκεκριμένου πιάτου στην Ιαπωνία ευελπιστούν πως τώρα που θα ξεκινήσει το απρόσκοπτο κυνήγι της, η παραγωγή θα αυξηθεί και θα μειωθούν οι τιμές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here