Η Ιεράπετρα το  1900 και το 2014, όπως μας την έστειλε ο Μανώλης Λουτσέτης, μαζί με την τεκμηρίωση για τις δύο φωτογραφίες.
Οικισμός Λιμήν Ιεράπετρας.
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αφέντη Χριστού ) – Αγίου Χαραλάμπου.

Η εικόνα είναι ένας αληθινός θησαυρός, η Ιεράπετρα των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας.
Ήταν μια μικρή γειτονιά όπου συμβίωναν οθωμανικές και γεραπετρίτικες οικογένειες. Διακρίνονται τα χιονισμένα Λασιθιώτικα βουνά, ο κάμπος με τις ελιές, τα πετρόκτιστα και λεπιδοσκεπασμένα σπιτάκια με τους πυθαρένιους ανηφοράδες και η δίκλυτη εκκλησία του Αφέντη Χριστού.

Ierapetra_limenas 1900
Όλα αυτά συνθέτουν μια ωραία αλλά και νοσταλγική Γεράπετρο. Στη δεύτερη φωτογραφία τα αυτοκίνητα έχουν πάρει την θέση των ζώων, που αποτελούσαν για δεκαετίες το αποκλειστικό μέσο μεταφοράς των κατοίκων και των αγαθών τους…

Ierapetra_Limenas 2014
Η Ιεράπετρα σήμερα, με πυκνή δόμηση και «πανωσηκώματα» που περιορίζουν τον ορίζοντα. Κάνει ακόμα πιο νοσταλγική τη διάθεση όσων την έζησαν πριν την ανοικοδόμηση.

Και οι δύο λήψεις έγιναν  πάνω από το Φρούριο » ΚΑΛΕΣ» , της Ιεράπετρας.
Η αρχική φωτογραφία είναι μεταξύ 1896-1901 και τραβήχτηκε από τον Paul Blank, Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Κρήτη κατά τη περίοδο εκείνη.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο ερειπωμένος οικισμός στην Κρήτη, που έγινε περιζήτητος τουριστικός προορισμός. Ανάρπαστα τα πέτρινα σπιτάκια με τα κεριά και τα λυχνάρια 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here