Είναι 25 μέτρα ψηλότερη από το άγαλμα της Ελευθερίας και καλύπτει έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η χωματερή της Ν. Υόρκης που θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο

Είναι 25 μέτρα ψηλότερη από το άγαλμα της Ελευθερίας και καλύπτει έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η χωματερή της Ν. Υόρκης που θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο
Το χαρακτήριζαν ως ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα κατασκευάσματα. Βρισκόταν στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης και κάλυπτε μια τεράστια έκταση. Πρόκειται για τη χωματερή Φρες Κιλς, ο χώρος ταφής των σκουπιδιών της μεγάλης αμερικανικής μητρόπολης.

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη κιλ που στα ολλανδικά σημαίνει ποτάμι, καθώς το διατρέχει ένα μικρό ποτάμι. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1948 και σύντομα μετατράπηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευάσματα, καθώς κάποια στιγμή το ύψος του είχε ξεπεράσει κατά 25 μέτρα το άγαλμα της Ελευθερίας.

Συγκεκριμένα απλωνόταν σε μια έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων και καθημερινά 20 φορτηγίδες, των 650 τόνων η κάθε μια, το γέμιζαν με τόνους σκουπιδιών. Η λειτουργία του ήταν απειλή για ασθένειες και υπήρξαν μεγάλες πιέσεις προκειμένου να κλείσει. Τελικά, τον Μάρτιο του 2001 έκλεισε, όμως μετά την 11η Σεπτεμβρίου άνοιξε ξανά καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα μπάζα από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Στη συνέχεια έμεινε κλειστή για πολλά χρόνια καθώς απαγορεύτηκαν όλοι οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμάτων μέσα στα όρια της Νέας Υόρκης. Σιγά σιγά ξεκίνησαν οι συζητήσεις, προκειμένου να μετατραπεί σε πάρκο και χώρο προστασίας της άγριας πανίδας.

Το 2008 ξεκίνησαν οι εργασίες στον χώρο, όπου θα διαμορφωνόταν πέντε πάρκα και θα άλλαζε πλήρως την όψη του. Οι εργασίες κράτησαν χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Όταν θα έχει αναπτυχθεί πλήρως, περίπου το 2035, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη Νέα Υόρκη και θα ξεπερνάει σε μέγεθος τον Σέντραλ Παρκ.

Πληροφορίες από: Το βιβλίο της ολικής άγνοιας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu