Συνεχίζονται έως την Πέμπτη οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ελλάδα εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ. Στο  μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της εταιρείας και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών καθώς στη λίστα προστέθηκαν σήμερα το απόγευμα διαδοχικά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

 

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχει διαπιστωθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης που δεν φαίνεται ότι έχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως η περίπτωση διερευνάται. Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 170.000 εμβόλια έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, και η Ιταλία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου ΑstraZeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του EMA ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Η Ισπανία προστέθηκε τελευταία στις χώρες που αποφάσισαν να αναστείλουν την χρήση. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας της Ισπανίας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, αναφέρει το Reuters.

Πάντως από την πλευρά του, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Καρλ Λάουτερμπαχ, γιατρό και μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, το εν λόγω εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασπίδα έναντι του τρίτου κύματος της πανδημίας. «Ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι της τάξης του 1 στους 100.000 εμβολιασμούς», τόνισε ο Δρ. Λάουτερμπαχ.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here