Εμβόλιο κατά του καρκίνου με τεχνολογία mRNA. Ξεκινούν δοκιμές 3ης φάσης

Εμβόλιο κατά του καρκίνου με τεχνολογία mRNA. Ξεκινούν δοκιμές 3ης φάσης

Tην πρώτη δοκιμή της τρίτης φάσης ενός εμβολίου κατά του καρκίνου με τεχνολογία mRNA αναμένεται να ξεκινήσουν η Moderna και η Merck.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, εκτός από το μελάνωμα στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις καρκίνων

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει σε πολλούς τύπους όγκων, όχι μόνο στο μελάνωμα», δήλωσε ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna σε συνέντευξή του.

Η πρωτοβουλία λαμβάνεται αφού μια μικρότερη μελέτη έδειξε ότι ενίσχυσε τις πιθανότητες των ασθενών να επιβιώσουν από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Moderna σήμερα έδειξαν ότι ο συνδυασμός του πειραματικού αντικαρκινικού εμβολίου της εταιρείας και του ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου Keytruda της Merck μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής του μελανώματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 44% σε σύγκριση με τη θεραπεία με χρήση μόνο του Keytruda.

Στην δοκιμή φάσης 2 συμμετείχαν 157 ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σχετική με μελάνωμα και τους παρακολούθησαν για ένα έτος. Ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν εννέα δόσεις του αντικαρκινικού εμβολίου, με την κωδική ονομασία mRNA-4157/V940, μαζί με το Keytruda. Άλλοι έλαβαν μόνο το Keytruda, το οποίο είναι η συνήθης θεραπεία για το μελάνωμα υψηλού κινδύνου.

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό τις δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας mRNA για την παροχή ενός εμβολίου που «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να στοχεύει τους καρκινικούς όγκους.

Ο Jeffrey Weber, κύριος ερευνητής της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου Perlmutter στο NYU Langone, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν τα πρώτα στοιχεία ότι μια εξατομικευμένη προσέγγιση εμβολίου νεοαντιγόνου μπορεί να είναι ευεργετική σε περιπτώσεις μελανώματος.

Η Julie Bauman, διευθύντρια του κέντρου καρκίνου στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε ότι τα εμβόλια mRNA για τον καρκίνο είναι ειδικά προσαρμοσμένα ώστε να στοχεύουν τον καρκίνο κάθε ατόμου. «Παίρνεις τον ιστό από έναν όγκο, δημιουργείς αλληλουχία και στη συνέχεια σε διάστημα έξι εβδομάδων κατασκευάζεις ένα εμβόλιο που ταιριάζει με τις 10 έως 20 κορυφαίες μεταλλάξεις», δήλωσε η ίδια. Η Bauman δήλωσε ότι το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου ώστε να στοχεύει επιλεκτικά αυτά τα καρκινικά κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή αποτελεί μέρος μιας εξαετούς συνεργασίας μεταξύ της Merck και της Moderna στον τομέα της ανάπτυξης εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου. Τον Οκτώβριο, η Merck συμφώνησε να καταβάλει στη Moderna 250 εκατ. δολάρια για την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορία του mRNA-4157/V940.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.