Η φωτογραφία, μαζί με χιλιάδες άλλες, τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 2010 στο βουνό Κούμπανγκ της Βόρειας Κορέας.
Ο κύριος της φωτογραφίας είναι ένας από τους 200 Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες που συναντήθηκαν ύστερα από 57 ολόκληρα χρόνια.

Ο Πόλεμος της Κορέας ή αλλιώς ο «Ξεχασμένος Πόλεμος» κράτησε τρία χρόνια και έληξε το 1953 με εκεχειρία, χωρίς ουσιαστικούς νικητές, και αποτέλεσε ένα από το πιο σκοτεινά κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου.
Τα σύνορα έκλεισαν και χιλιάδες οικογένειες χωρίστηκαν μέσα στη δίνη του πολέμου.
Χωρίς επίσημη συνθήκη ειρήνης, οι σχέσεις των δύο κρατών παραμένουν μέχρι και σήμερα πολεμικές.
Η «εκδήλωση» επανένωσης πραγματοποιήθηκε το 2010 και κράτησε μία εβδομάδα.

Η 87χρονη Νοτιοκορεάτισσα βλέπει μετά από 57 χρόνια την κόρη της που μένει στην Βόρεια Κορέα.
Η 87χρονη Νοτιοκορεάτισσα βλέπει μετά από 57 χρόνια την κόρη της που μένει στη Βόρεια Κορέα

«Υπήρχαν βόμβες παντού. Προσπαθούσαμε απλά να επιβιώσουμε. Μας τα πήραν όλα. Δεν είχαμε ούτε φαγητό. Η ζωή τότε ήταν δύσκολη».

Στην οικογενειακή επανένωση δεν έλειπαν τα δάκρυα και οι στιγμές αμηχανίας. Οι γονείς προσπαθούσαν να καλύψουν το χαμένο χρόνο, τα παιδιά να κατανοήσουν πού βρίσκονται και τα αδέρφια να νιώσουν το αίμα που κυλά στις φλέβες τους.
Άνδρες ντυμένοι με επίσημα κοστούμια και γυναίκες με τα παραδοσιακά μεταξένια κορεάτικα φορέματα κάθισαν σε αριθμημένα τραπέζια σε ένα μεγάλο εστιατόριο και συνομιλούσαν με τους συγγενείς τους.
Οι επανενώσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2000 ως προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από συνάντηση των δύο ηγετών που οδήγησε σε περισσότερο διαλλακτικές κινήσεις, πολιτικού χαρακτήρα.
Από τότε, πάνω από 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια 17 οικογενειακών επανενώσεων.

Το 2014, δύο αδέρφια συνατήθηκαν για πρώτη φορά
Το 2014, δύο αδέρφια συναντήθηκαν για πρώτη φορά

Οι δύο χώρες απαγορεύουν κάθε επαφή με συγγενείς πέρα από τα σύνορα και η επιλογή γίνεται με λαχνούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες πάνω από είκοσι χιλιάδες Νοτιοκορεάτες συναντήθηκαν για μία και μοναδική φορά με τους χαμένους συγγενείς τους. Ωστόσο, περισσότεροι από 80.000 είναι αυτοί που περίμεναν να συναντήσουν μετά από χρόνια την οικογένεια τους. Δυστυχώς, για τους μισούς είναι πολύ αργά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, πολλοί έχουν πεθάνει και ορισμένοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα.
Τα νούμερα για τους Βορειοκορεάτες είναι άγνωστα εξαιτίας της υπερβολικής μυστικότητας που κυριαρχεί στη χώρα.

Και οι δύο χώρες δεν επιτρέπουν στους πολίτες να επισκέπτονται συγγενείς που βρίσκονται στα εδάφη της άλλης χώρας, καθώς επίσης απαγορεύουν οποιαδήποτε είδους συνομιλία, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο τρόπος που επιλέγουν οι δύο χώρες τους πιθανούς συγγενείς που θα ειδωθούν μετά από τόσο καιρό γίνεται διαφορετικά.
Η Βόρειος Κορέα επιλέγει τους πολίτες που φαίνονται πιο πιστοί στην κυβέρνηση και τον μονάρχη, ενώ η Νότιος Κορέα χρησιμοποιεί ένα μηχανογραφημένο σύστημα, που στην ουσία κληρώνει τους συμμετέχοντες.

Βορειοκορεάτες αποχαιρετούν τους συγγενείς τους που επιστ΄ρεοφυν στην Νότιο Κορέα. Έχουν μόνο μία ευκαιρία να τους δουν.
Βορειοκορεάτες αποχαιρετούν τους συγγενείς τους που επιστρέφουν στην Νότιο Κορέα. Έχουν μόνο μία ευκαιρία να τους δουν

Τα πολιτικά παιχνίδια 

Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, τα τελευταία χρόνια πιέζει την Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, για περισσότερες επανενώσεις συγγενών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου.
Η Βόρεια Κορέα ωστόσο ανησυχεί πως θα χαθεί ο έλεγχος. Παρόλα αυτά, το 2014  έγιναν δύο επανενώσεις που κράτησαν από τρεις μέρες η καθεμία.
Πάνω από 750 Νοτιοκορεάτες ταξίδεψαν στο χιονισμένο βουνό Diamond της Βόρειας Κορέας για να δουν μέλη της οικογένειάς τους. Γνωρίζουν πως δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία.

«Βλέπουμε τις επανενώσεις των συγγενών από την κοινωνική, ανθρωπιστική πλευρά, αλλά για τη Βόρεια Κορέα αποτελεί και ένα πολιτικό χαρτί», δήλωσε ο Τσανγκ Γιονγκ Σεοκ, μέλος του Ινστιτούτου σπουδών Ειρήνης και Ενοποίησης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Βόρεια Κορέα καταπατούνται διαρκώς. Η κατάχρησή τους συγκρίνεται με την πολιτική των Γερμανών ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Η Μέριλιν αφήνει τον θρυλικό της άνδρα στον μήνα του μέλιτος και επισκέπτεται τα στρατεύματα στην Κορέα. Οι έγχρωμες φωτογραφίες, καθώς αποθεώνεται από 100.000 στρατιώτες. Ο Ντι Μάτζιο όμως τη χώρισε… 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here