Ενώ η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει τεταμένη, ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να «ρίχνει» λάδι στη φωτιά.

Αυτή τη φορά, στο πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ» παρουσιάζονται εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ο λόγος είναι ότι σε Καστελλόριζο και Ρόδο έχουν μεταφερθεί Έλληνες στρατιώτες με πλοία της γραμμής.

Με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», η εφημερίδα αναφέρει ότι «η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας». Επικαλούμενη δηλώσεις «ειδικών», υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο. Καθώς αυτό σήμερα δεν ισχύει, δίνεται αυτόματα το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».

Διαβάστε ακόμα: Η κούρδισσα μαχήτρια που την αποκάλεσαν «Αντζελίνα Τζολί» του Κουρδικού αγώνα. Σκοτώθηκε σε ενέδρα στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας προσπαθώντας να σώσει την ομάδα της (βίντεο)

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Δρ. Σελαμί Κουράν, υποστήριξε πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, επισημαίνοντας πως: «Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο Κουράν, δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας. «Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τ’ απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα», δήλωσε προκλητικά.

αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Μεγάλωσε στην Ελβετία με ψεύτικο όνομα, λάτρευε το NBA και είχε όπλο από τα 11. Ποιο είναι το αγοράκι της φωτογραφίας που κυβέρνησε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here