Μια «άγνωστη» για το ελληνικό κοινό θεά Αφροδίτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου».

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα, παραλλαγή της Αφροδίτης του Πραξιτέλη που πιθανότατα δημιουργήθηκε από τον γιο του, Κηφισόδοτο τον Νεότερο και χρονολογείται γύρω στο 300 π. Χ.

Είναι έργο ρωμαϊκών χρόνων με αρχαίες και νεώτερες συμπληρώσεις. Ήταν μέρος της πρώην συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα. Μετά από πολύχρονες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης είναι έτοιμο να το θαυμάσει το ελληνικό κοινό.

«Ο κορμός και το κεφάλι είναι από αγάλματα της ρωμαϊκής εποχής, ενώ έγιναν νεότερες συμπληρώσεις από διαφορετικά είδη μαρμάρου για να βγει ένας αγαλματικός τύπος που φάνταζε στα μάτια του συλλογέα εκείνης της εποχής σημαντικός, Γιατί «ονειρεύεται» ένα πολύ φημισμένο άγαλμα, το πιο σημαντικό έργο γυμνής γυναίκας στην αρχαιότητα, την Κνιδία Αφροδίτη του Πραξιτέλη» δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη.

Όπως ανέφερε, το άγαλμα είναι ο μακρινός απόγονος του αγάλματος του Πραξιτέλη, δηλαδή μια μετάπλαση του αρχικού που έγινε περίπου 50 χρόνια αργότερα από τον Κηφισόδοτο, η οποία οδήγησε σε έναν άλλο τύπο αγάλματος, την Αφροδίτη του Καπιτωλίου.

Πηγή Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here