“Ο Μόνος Επιζών”. Η διάσωση ενός αμερικανού πεζοναύτη από έναν Αφγανό στο προπύργιο των Ταλιμπάν. Η φιλία των δύο αντρών έγινε ταινία και αιτία για να δοκιμαστούν οι σχέσεις τους

“Ο Μόνος Επιζών”. Η διάσωση ενός αμερικανού πεζοναύτη από έναν Αφγανό στο προπύργιο των Ταλιμπάν. Η φιλία των δύο αντρών έγινε ταινία και αιτία για να δοκιμαστούν οι σχέσεις τους
Μία ξάστερη νύχτα στα τέλη Ιουνίου του 2005, τέσσερις κομάντος SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση τους στο βόρειο Αφγανιστάν με προορισμό την ορεινή μεθόριο με το Πακιστάν. Η αποστολή τους ήταν να συλλάβουν ή να σκοτώσουν έναν διαβόητο ηγέτη της Αλ Κάιντα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι κρυβόταν σε ένα προπύργιο των Ταλιμπάν, περικυκλωμένος από μια μικρή, αλλά βαριά οπλισμένη δύναμη. 

28 Ιουνίου 2005 στη βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν δίνεται εντολή για να ξεκινήσει η επιχείρηση “Red Wings”. Η επιχείρηση κατέληξε να έχει τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών στην ιστορία των SEAL του αμερικανικού ναυτικού. Στην ιστορία δεν πέρασε όμως μόνο για την ήττα των Αμερικανών και τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά για τη διάσωση του μοναδικού επιζήσαντα από τους ντόπιους.

Η ιστορία του ομαδάρχη Μάρκους Λουτρέλ είναι συγκλονιστική. Ο κελευστής από το Τέξας χτυπήθηκε από σφαίρες σε όλο το σώμα και εντοπίστηκε μετά το τέλος της σύγκρουσης από τους ντόπιους. Ένας από αυτούς, ο Μοχάμαντ Γκουλάμπ, τον μετέφερε στο χωριό του και τον περιποιήθηκε. Στη συνέχεια, το χωριό δέχτηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν και πολλοί χωρικοί σκοτώθηκαν, στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τον τραυματία. Ο αμερικανός διασώθηκε στη συνέχεια από τους συμπατριώτες του. Γιατί όμως ο Μοχάμεντ Γκουλάμπ και οι κάτοικοι του οικισμού προστάτεψαν έναν άγνωστο;

“Ο Μόνος Επιζών” (Lone Survivor). Η αληθινή ιστορία έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπεργκ το 2013

Κώδικας τιμής

Όπως αποκαλύφθηκε, οι Αφγανοί έμειναν πιστοί στον πανάρχαιο κώδικα τιμής των Πανστουλβάνι. Ο κώδικας επιβάλλει στους μουσουλμάνους να προστατεύουν οποιονδήποτε απειλείται. O Γκουλάμπ θεώρησε ότι ο ξένος κινδύνευε και έπρεπε να του παρέχει άσυλο.

Η κίνηση να διασώσει έναν αμερικανό τον μετέτρεψε σε βασικό στόχο των Ταλιμπάν. Ο Γκουλάμπ δεν μπορούσε πλέον να γυρίσει στο χωριό του, ενώ έδιωξε την οικογένειά του για να τη προστατεύσει. Έξι μήνες μετά ο αμερικανικός στρατός έδειξε για πρώτη φορά την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον Αφγανό λίγα μετρητά. Αυτός ρωτούσε συνεχώς να μάθει νέα για τον άνθρωπο που έσωσε, αλλά δεν του αποκάλυπταν τίποτα.

Οι δολοφονικές απόπειρες και η σύλληψη από τον στρατό των ΗΠΑ

To 2006 οι Ταλιμπάν έστησαν ενέδρα στον Γκουλάμπ, από την οποία επέζησε, αν και τραυματίστηκε. Οι αμερικανοί έμαθαν τι συνέβη και έσπευσαν να του παρέχουν ιατρική φροντίδα. Η ζωή του είχε συνεχώς απρόοπτα και το 2006 συνελήφθη από τους Αμερικανούς ως ύποπτος για συνεργασία με τους Ταλιμπάν. Λίγες μέρες μετά πιστοποίησαν ποιος είναι και τον άφησαν ελεύθερο.

Προσπάθησε επανειλημμένα να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μεταφραστών. Οι μεταφραστές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είχαν μπει από το 2008 υπό καθεστώς προστασίας. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί χρειαζόταν να λάβουν αμερικανική βίζα και η γραφειοκρατία δεν διευκόλυνε τις αιτήσεις.

O Γκουλάμπ θεώρησε το Λουτρέλ μέρος της κοινότητας του, επομένως μια επίθεση εναντίον του υποχρέωνε  τα μέλη της κοινότητας να τον προστατεύσουν.  YouTube

Η συνάντηση με το Λουτρέλ

Οι δυο άντρες συναντήθηκαν τυχαία μετά από μια επιχείρηση στη βάση Jalabad.  Η επανένωσή τους ήταν συγκινητική. Στη συνέχεια ο αμερικανός τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ για να στηρίξει τη δημιουργία ενός ιδρύματος που δημιούργησε ο ίδιος στο Τέξας για τους βετεράνους του πολέμου. Το 2010 ο Γκουλάμπ επισκέφτηκε το μνημείο πεσόντων του πολέμου στο Αφγανιστάν και τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός προσφέρθηκε να του εξασφαλίσει άδεια παραμονής, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση. Ο Γκουλάμπ απάντησε ότι δεν ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα του, παρά τις συνεχείς απειλές για τη ζωή του.

Μόλις επέστρεψε στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έκλεψαν από τον Γκουλάμπ όλη την παραγωγή ξυλείας που διέθετε. Ο Λουτρέλ του έστειλε για ενίσχυση 30.000 δολάρια και άλλα 13.000 για τους κατοίκους του χωριού. 

Η πραγματική εικόνα των δύο ανδρών

H επόμενη επίθεση των Ταλιμπάν έγινε το 2012 όταν τον πυροβόλησαν στο αυτοκίνητο του. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο ανιψιός του. Ο Γκουλάμπ υπέστη σοκ, καθώς θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο.

Το 2013 ο Λουτρέλ ζήτησε από τον Γκουλάμπ να συμμετάσχει στα γυρίσματα της ταινίας, “Ο μόνος επιζών”. Θα είχε θέμα την δραματική επιχείρηση στα βουνά του βόρειου Αφγανιστάν και την διάσωση του αμερικανού κομάντο.  Ο Γκουλάμπ ενθουσιάστηκε, καθώς πίστευε ότι η ταινία θα πρόβαλε τη γενναία πράξη του ίδιου και των συγχωριανών του, να αψηφήσουν τους Ταλιμπάν και να σώσουν έναν τραυματισμένο στρατιώτη. Ωστόσο, αρνήθηκε να πάει στις ΗΠΑ, φοβούμενος ότι αυτή η κίνηση θα τον έκαν και πάλι στόχο των Ταλιμπάν, παρά το ισχυρό οικονομικό κίνητρο. Μάλιστα πάνω σε αυτό το θέμα διαφώνησαν έντονα, καθώς ο Αφγανός του απάντησε ότι δεν τον έσωσε για τα λεφτά. Συμφώνησαν τελικά να πάρει μέρος από τα κέρδη του βιβλίου που έγραψε ο αμερικανός για την επιχείρηση.

Η διαφωνία

Όταν συναντήθηκε με τον Λουτρέλ, ο Αμερικανός πεζοναύτης προσφέρθηκε να του εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη χώρα. Αρχικά αρνήθηκε. Wikimediamtx  Commons

Ο δυο άντρες διαφώνησαν εντονότερα όταν τελικά κυκλοφόρησε το βιβλίο με θέμα τη διάσωση του αμερικανού. Ο Γκουλάμπ πίστευε ότι στο κείμενο περνούσε η άποψη των Αμερικανών και όχι  των ντόπιων σχετικά με τα αληθινά γεγονότα. Θεωρούσε ότι κακώς αναφέρθηκε ότι οι καταδρομείς παγιδεύτηκαν από τους Ταλιμπάν επειδή προδόθηκαν από κάποιους χωρικούς, που νωρίτερα είχαν πέσει στα χέρια των κομάντος και απελευθερώθηκαν. Η αλήθεια για αυτόν ήταν ότι οι πεζοναύτες δεν είχαν λάβει επαρκή μέτρα κάλυψης και εκτέθηκαν στον εχθρό.

Η οικογένεια του Λουτρέλ θεώρησε ότι ο Κουλάμπ είχε πέσει θύμα κάποιων Αφγανών που τον εκμεταλλεύονταν για δικό τους όφελος. Η αντιπαράθεση έφτασε σε ακραίο σημείο και ο δικηγόρος του Λουτρέλ έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες για κακομεταχείριση του Γκουλάμπ. Η σχέση των δύο είχε διαταραχθεί επικίνδυνα.

Το άδοξο τέλος της φιλίας Λουτρέλ –Γκουλάμπ

Το 2014 με ελάχιστα χρήματα ο Γκουλάμπ επέστρεψε στο Αφγανιστάν νιώθοντας προδομένος από τον μέχρι τότε φίλο του. Μια μέρα ενώ περπατούσε στο δάσος, μια αυτοσχέδια βόμβα έσκασε μπροστά του. Οι Ταλιμπάν δεν του συγχώρησαν ποτέ την διάσωση του Λουτρέλ και ήθελαν πάση θυσία να τον σκοτώσουν. Ο Γκουλάμπ είχε περιορισμένες επιλογές. Είτε να καταφύγει στην πρεσβεία των ΗΠΑ είτε να φύγει από τη χώρα.

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο Γκουλάμπ δέχτηκε νέα επίθεση στο σπίτι του από τους Ταλιμπάν, αλλά επέζησε.

Έτσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα του.

Το 2015 ζήτησε και πήρε άδεια παραμονής στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά φαίνεται να αρχίζουν να επιλύονται και οι διαφορές του με τον Λουτρέλ με την καταβολή μιας προκαταβολής από τα κέρδη του βιβλίου.

Σήμερα ζει στην Αμερική, ψάχνει δουλειά και όταν τον ρωτάνε τονίζει ότι ποτέ δε μετάνιωσε που έσωσε το Λουτρέλ.

Αρχική φωτογραφία από την ταινία Lone Survivor

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο αμερικάνος πολίτης που στα 16 του έγινε μουσουλμάνος. Στα 20 πολέμησε με τους Ταλιμπάν, συνελήφθη, βασανίσθηκε και καταδικάστηκε 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu