11 Αυγούστου 1984. Μία ξυπόλυτη 18χρονη αθλήτρια από τη Νότια Αφρική, μέσα σε φωνές και γιουχαρίσματα, κατηγορήθηκε ότι με δόλο έβγαλε «νοκ άουτ» το απόλυτο φαβορί των Ολυμπιακών αγώνων του Λος Άντζελες. Τα ΜΜΕ είχαν φροντίσει να χτίσουν μία ανύπαρκτη έχθρα μεταξύ των δυο δρομέων και η ατμόσφαιρα ήταν εξαρχής τεταμένη.
Ένα ξυπόλυτο κορίτσι από τη Νότια Αφρική
Η Ζόλα Μπαντ γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1966. Ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά μιας εργατικής οικογένειας Άγγλων μεταναστών στη Νότια Αφρική.
Ως παιδί, η Ζόλα ήταν ιδιαίτερα μικροκαμωμένη και δεν τα κατάφερνε καλά στα ομαδικά αθλήματα. Έτσι, η μεγάλη της αδερφή αποφάσισε να την εισάγει στον κόσμο του στίβου. Η Τζένη Μπαντ συνήθιζε να τρέχει στους λόφους και στους αγρούς που απλώνονταν γύρω από το σπίτι της οικογένειας και σύντομα άρχισε να παίρνει μαζί της και τη μικρή Ζόλα. Τα δύο κορίτσια έτρεχαν ξυπόλυτα, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά της Νότιας Αφρικής.
Πολύ γρήγορα, η ίδια αλλά και οι γύρω της συνειδητοποίησαν ότι το νεαρό κορίτσι διέθετε ένα ξεχωριστό ταλέντο. Οι επιδόσεις της στο τρέξιμο ήταν εντυπωσιακές και μάλιστα βελτιώνονταν με ραγδαίους ρυθμούς. Άρχισε να συμμετέχει σε τοπικούς αγώνες και να κερδίζει μετάλλια. Ήταν χωρίς αμφιβολία μια πολύ καλή δρομέας.
Ωστόσο, η ώθηση που χρειαζόταν για να μετατραπεί από μια καλή αθλήτρια στην καλύτερη όλων, δόθηκε από ένα τραγικό γεγονός. Το 1980 η αγαπημένη της αδερφή, Τζένη, αρρώστησε και πέθανε.
Ο θάνατος αυτός συνέτριψε τη Ζόλα. Χρειαζόταν μια διέξοδο για να εκτονώσει την ανείπωτη θλίψη της. Άρχισε να προπονείται εξαντλητικά, από πολύ νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Πλέον δεν έτρεχε μόνο για τον εαυτό της, έτρεχε και για τη μεγάλη της αδερφή.
Η εργατικότητα και το ταλέντο της δεν άργησαν να ανταμειφθούν. Το 1984, σε ηλικία 17 ετών, τράβηξε πάνω της τα διεθνή βλέμματα αφού κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μέτρα.
Μετανάστευση στην Αγγλία
Η Νότια Αφρική την περίοδο εκείνη ήταν αποκλεισμένη από τους διεθνείς αγώνες εξαιτίας της πολιτικής της υπέρ των φυλετικών διακρίσεων κι έτσι το ρεκόρ της δεν επικυρώθηκε. Ωστόσο, το επίτευγμά της δεν πέρασε απαρατήρητο, ιδιαίτερα από τον βρετανικό Τύπο. Πλήθος δημοσιευμάτων, αφιερωμάτων και φωτορεπορτάζ πλημμύρισαν τις εφημερίδες της Μεγάλης Βρετανίας, με αποτέλεσμα η μικρή Ζόλα να αποκτήσει πιστούς υποστηρικτές στο μεγάλο νησί της γηραιάς ηπείρου.
Ιδιαίτερα, ο Τζον Μπράιαντ, ένας σημαντικός δημοσιογράφος της εφημερίδας “Daily Mail”, είχε ενθουσιαστεί με τη νεαρή αθλήτρια. Με τη δική του συμβολή, η εφημερίδα προσέφερε στον πατέρα της Ζόλα 100.000 λίρες ώστε να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της βιογραφίας της. Παράλληλα, τον έπεισε να υποβάλει αίτηση ώστε να δοθεί στην κοπέλα η βρετανική υπηκοότητα. Πράγματι, με ισχυρές πιέσεις της “Daily Mail” η υπηκοότητα της παραχωρήθηκε σχεδόν αμέσως και η Ζόλα μετακόμισε στο Γκίλντφορντ της νότιας Αγγλίας. Εκπροσωπώντας τη Μεγάλη Βρετανία, μπορούσε πλέον να συμμετάσχει σε επίσημες κούρσες.
Τον Ιούλιο του 1984, πήρε μέρος στον πρώτο της αγώνα, τον οποίο νίκησε με ευκολία. Η πρώτη θέση της έδωσε και την πολυπόθητη πρόκριση για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες.
Οι επεισοδιακοί Ολυμπιακοί του ‘84
Η 18χρονη Ζόλα Μπαντ ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στον διεθνή στίβο. Φυσικά, για τους Βρετανούς, αλλά και για όσους τη γνώριζαν, ήταν το μεγάλο φαβορί.
Για το παγκόσμιο κοινό, το μεγάλο φαβορί ήταν η Μαίρη Ντέκερ. Η αμερικανίδα αθλήτρια ήταν οκτώ χρόνια μεγαλύτερη από την Ζόλα και είχε διαγράψει τη δική της εντυπωσιακή πορεία στον χώρο.
Είχε κατακτήσει σημαντικούς τίτλους και είχε καταφέρει να σπάσει πολλά παγκόσμια ρεκόρ σε όλες τις αποστάσεις μεταξύ των 800 και των 10.000 μέτρων. Ωστόσο, εξαιτίας τραυματισμών, δεν είχε συμμετάσχει ξανά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Το Λος Άντζελες ήταν η μεγάλη της ευκαιρία και ήταν αποφασισμένη να κατακτήσει την κορυφή στη γενέτειρά της.
Τα ΜΜΕ δεν άργησαν να ανακαλύψουν τις ιστορίες των δύο αθλητριών και να πλέξουν γύρω τους ένα μύθο άκρατης αντιπαλότητας. Οι δημοσιογράφοι παρουσίαζαν τη Ζόλα Μπαντ ως μια ξυπόλυτη μαθήτρια από τη Νότια Αφρική και τη Μαίρη Ντέκερ ως μία χαρισματική αμερικανίδα που κυνηγούσε την τελευταία ευκαιρία της καριέρας της για την κατάκτηση του πολυπόθητου ολυμπιακού μεταλλίου.
Η μέρα του αγώνα έφτασε και οι δύο γυναίκες παρατάχθηκαν στην γραμμή της αφετηρίας μαζί με τις συναθλήτριές τους. Ήταν μία κούρσα 3.000 μέτρων και η Ζόλα για ακόμη μία φορά θα έτρεχε ξυπόλυτη.
Για τα πρώτα 1.600 μέτρα, η Ντέκερ είχε το προβάδισμα. Η Ζόλα άρχισε να την πλησιάζει και τότε συνέβη η πρώτη «σύγκρουση». Η Αμερικανίδα άγγιξε το πόδι της 18χρονης συναθλήτριάς της, με αποτέλεσμα η δεύτερη να χάσει ελαφρώς την ισορροπία της. Λίγα λεπτά αργότερα, η Ντέκερ που εν τω μεταξύ είχε μείνει πίσω σκόνταψε πάνω στο πόδι της προπορευόμενης Ζόλα. Η 26χρονη αυτή τη φορά έχασε εντελώς την ισορροπία της και βγήκε εκτός κούρσας. Καθώς έπεφτε στο πλάι, επιχείρησε να πιαστεί από τη φανέλα της νεαρής Νοτιοαφρικάνας, με αποτέλεσμα να σκίσει το χαρτί με τον αριθμό συμμετοχής της.
Οι θεατές, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη μέσα σε αυτά τα κλάσματα δευτερολέπτου, άρχισαν να γιουχάρουν από τις εξέδρες. Η Ζόλα συνέχισε να τρέχει αλλά ήταν φανερά επηρεασμένη από την όλη κατάσταση. Σταδιακά, η ταχύτητά της μειωνόταν αισθητά. Όπως αποκάλυψε αργότερα, θέλησε επίτηδες να μείνει πίσω, διότι δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της ανεβασμένο στο βάθρο εν μέσω αποδοκιμασιών. Τελικά τερμάτισε έβδομη, ενώ η Μαίρη Ντέκερ δεν τερμάτισε ποτέ.
Μετά τον αγώνα, η Ζόλα είδε τη Ντέκερ καθισμένη σε μία γωνία σκυφτή, με τα χέρια στο πρόσωπό της. Όταν την πλησίασε, συνειδητοποίησε ότι η 26χρονη δρομέας έκλαιγε. Φανερά καταβεβλημένη κι η ίδια από την όλη κατάσταση, η Ζόλα θέλησε να της πει ότι λυπόταν για ό,τι συνέβη.
«Φύγε από εδώ! Δε θα μιλήσω μαζί σου!». Η απάντηση της Αμερικανίδας ήταν αποστομωτική.
Εν τω μεταξύ, η επιτροπή που σε πρώτη φάση έριξε το φταίξιμο στη Ζόλα, με το σκεπτικό ότι επίτηδες έθεσε την Ντέκερ εκτός κούρσας, είχε χρόνο να επανεξετάσει το βίντεο του αγώνα. Έτσι, η πρώτη απόφαση που διέταζε τον αποκλεισμό της από τους αγώνες ανεστάλη, αφού διαπιστώθηκε ότι η προπορευόμενη κοπέλα δεν έκανε κάποια κίνηση με δόλο για να επηρεάσει τη συναθλήτριά της. Ωστόσο, η έφηβη Ζόλα δεν θέλησε να παρευρεθεί στη συνέντευξη τύπου και έσπευσε στο λεωφορείο της βρετανικής αποστολής.
Μήνες αργότερα, η Μαίρη Ντέκερ έγραψε στη Ζόλα Μπαντ ένα γράμμα.
«Ήθελα να σου γράψω πολύ καιρό. Θέλω απλώς να ζητήσω συγγνώμη που σε πλήγωσα στους Ολυμπιακούς… Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή για εμένα συναισθηματικά και αντέδρασα με συναισθηματικό τρόπο. Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα ήθελα να σου σφίξω το χέρι και να αφήσουμε πίσω μας ό,τι συνέβη. Ποιος ξέρει; Μερικές φορές, ακόμα και οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές, γίνονται φίλοι.»
Η επόμενη μέρα
Η Ζόλα αρχικά γύρισε στην Αγγλία. Παρόλα αυτά, αισθανόταν ότι βρισκόταν διαρκώς στο στόχαστρο των δημοσιογράφων αλλά και του απλού κόσμου που έκρινε την κάθε της κίνηση. Ένιωθε, στην ουσία, ανεπιθύμητη. Για τον λόγο αυτό, σύντομα αποφάσισε να επιστρέψει στη Νότια Αφρική. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά.
Δεν ξαναπήρε μέρος σε τελική φάση Ολυμπιακών Αγώνων και σταδιακά αποσύρθηκε από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Φυσικά, δεν έπαψε να τρέχει. Συνέχισε να συμμετέχει σε μικρότερες διοργανώσεις και να διακρίνεται ανάμεσα σε αθλήτριες πολύ νεότερες από εκείνη.
Το ολυμπιακό μετάλλιο δεν ήρθε ποτέ ούτε για τη Μαίρη Ντέκερ. Μετά το ’84, η Αμερικανίδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του ’88 και του ’96, αλλά οι επιδόσεις της δεν ήταν καλές.
Δείτε το στιγμιότυπο από την πτώση:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Σπύρος Λούης έτρεξε στους Ολυμπιακούς για τα μάτια της ωραίας Ελένης από το Μαρούσι. Πως ο φτωχός νερουλάς μπήκε την τελευταία στιγμή στον αγώνα
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρευνα. Πόσα λεπτά ζωής χάνουμε με κάθε χοτ ντογκ, μπέργκερ ή αναψυκτικό
- «Όχι βενζίνη αν δεν φοράς κράνος». Η πρωτοβουλία από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και τους βενζινοπώλες
- Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία. Πώς κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες με τα ψέματα
- Μέλη μεγάλης τουρκικής εγκληματικής οργάνωσης οι δύο νεκροί και ο τραυματίας στη Γλυφάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ