Η Γαλλία επανεξετάζει το άρθρο για την απαγόρευση βιντεοσκόπησης των αστυνομικών, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις.

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Γαλλία θα ξανασυντάξει και θα καταθέσει στην εθνοσυνέλευση μια νέα εκδοχή του πολυσυζητημένου άρθρου, που θεσμοθετεί τον περιορισμό της προβολής εικόνων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

«Προτείνουμε μια νέα εκδοχή του άρθρου 24 και μια νέα εκδοχή θα κατατεθεί», δήλωσε ο  Υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, στη γαλλική εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Το άρθρο 24 ήταν το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο ενός νομοσχεδίου, που στοχεύει να παράσχει καλύτερη προστασία στις αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας, θεσπίζοντας κανόνες για τη χρήση των αστυνομικών ντρόουν (drone) και περιορίζοντας τη χρήση του είδους των πυροτεχνημάτων που συχνά ρίπτονται εναντίον των αστυνομικών στις διαδηλώσεις.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμφιβολίες, ότι ορισμένοι θεωρούν ότι απειλείται το δικαίωμα στην ενημέρωση. Το νομοσχέδιο δεν έγινε κατανοητό από τους πάντες και υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτών και ακόμα και στους κόλπους της πλειοψηφίας μας. Για αυτό είναι απαραίτητο να το αποσαφηνίσουμε», τόνισε ο Καστανέρ.

«Δεν πρόκειται για απόσυρση ούτε αναστολή, αλλά για την πλήρη επανασύνταξη του κειμένου», υπογράμμισε.

Για τον Καστανέρ, «ο στόχος είναι απλός: να ενισχύσουμε την ασφάλεια των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγγυηθούμε το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση».

Η διάταξη προέβλεπε την ποινικοποίηση, με τιμωρία φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, της «δημοσίευσης με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, του προσώπου ή άλλου χαρακτηριστικού αναγνώρισης» ενός αστυνομικού, με στόχο να πληγεί σωματικά ή ψυχολογικά.

Εδώ και μέρες, συνδικάτα, οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες, έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στον νόμο Μακρόν που απαγορεύει την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα που η αστυνομική βία στη Γαλλία έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, με τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τα περιστατικά αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Μακρόν, ο οποίες έσπευσε να δηλώσει «βαθιά σοκαρισμένος» από το περιστατικό του ξυλοδαρμού, το οποίο μάλιστα κατέγραψε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου για την ασφάλεια σε πορείες υπέρ της ελευθεροτυπίας και κατά της αστυνομικής βίας.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Ο ιερέας που διατύπωσε τη θεωρία του Big Bang, ανατρέποντας το θρησκευτικό δόγμα για τη γένεση του κόσμου. Πώς βγήκε υποτιμητικά η φράση Big Bang, που τελικά επικράτησε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here