Οι Γερμανοί εισβολείς νόμιζαν ότι θα μάθουν τα μυστικά των οχυρών προσφέροντας στον Έλληνα ταγματάρχη ένα πιάτο φαγητό και κρασί. Φωτογραφία ντοκουμέντο

Οι Γερμανοί εισβολείς νόμιζαν ότι θα μάθουν τα μυστικά των οχυρών προσφέροντας στον Έλληνα ταγματάρχη ένα πιάτο φαγητό και κρασί. Φωτογραφία ντοκουμέντο
Μετά το τέλος της πολιορκίας των οχυρών της γραμμής Μεταξά τον Απρίλιο του΄41, οι Γερμανοί θέλησαν να μάθουν τα μυστικά της κατασκευής τους από τους ίδιους τους Έλληνες που απέκρουσαν με επιτυχία όλες τις επιθέσεις τους, όσο σφοδρές κι αν ήταν.

Το ντοκουμέντο προέρχεται από το μουσείο φωτογραφίας Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής».

Η σπάνια λήψη έγινε μέσα σε μία ταβέρνα στο χωριό Κάτω Νευροκόπι και εικονίζει τον Γερμανό στρατηγό Μάτενκλοτ, διοικητή της 72ης Μεραρχίας (δεύτερος από αριστερά) να συζητά με τον ταγματάρχη Γεώργιο Δετοράκη, διοικητή του οχυρού Λίσσε (τρίτος από αριστερά).

Παρά την αφόρητη ψυχολογική πίεση που του άσκησαν οι Γερμανοί, δεν κατάφεραν να του αποσπάσουν καμία χρήσιμη πληροφορία για τις λεπτομέρειες της κατασκευής του οχυρού και τον τρόπο οργάνωσης της άμυνας.

Ο ταγματάρχης Δετοράκης παρέμεινε μέχρι τέλους αγέρωχος και με σφιγμένες τις γροθιές του πάνω στο τραπέζι.

Γερμανοί ορεινοί κυνηγοί ανεβαίνουν ένα ύψωμα στον υποτομέα Θύλακος, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα καταληφθέν ελληνικό πολυβολείο. Η επίλεκτη γερμανική μονάδα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στο Ιστίμπεη. Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλμεκέρης».

Γερμανοί ορεινοί κυνηγοί ανεβαίνουν ένα ύψωμα στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα ελληνικό πολυβολείο. Η επίλεκτη γερμανική μονάδα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στη μάχη των οχυρών το 1941. Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλμεκέρης»

Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Λαγός, που ερεύνησε την ιστορία της φωτογραφίας, μας επιβεβαιώνει το περιστατικό και προσθέτει ότι οι Γερμανοί σε αυτήν τη συνάντηση προσέφεραν επίμονα φαγητό στον Δετοράκη, αλλά και εκείνος παρά τη μεγάλη του πείνα δεν ακούμπησε το πιάτο.

Ήπιε μόνο μία γουλιά από τη μαυροδάφνη που του προσέφεραν και υπήρξε απόλυτα αρνητικός να συζητήσει στρατιωτικά μυστικά με τους Γερμανούς.

Ο συνταγματάρχης Μούλερ, διοικητής του 105ου Συντάγματος (πρώτος από δεξιά) και άλλοι Γερμανοί αξιωματικοί ζήτησαν από τον Έλληνα ταγματάρχη να τους παραδώσει έγγραφα και χάρτες που απεικόνιζαν τον τρόπο οχύρωσης της ελληνικής άμυνας.

Ο ταγματάρχης Δετοράκης όμως αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία.

Τους απάντησε πως δεν είχε τίποτα να τους δώσει, καθώς όλα είχαν καταστραφεί στις μάχες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γερμανός στρατηγός ρώτησε τον Έλληνα διοικητή πόσοι ήταν οι νεκροί στο οχυρό Λίσσε.

Ο ταγματάρχης Δετοράκης του απάντησε πως είχε μόνο έναν νεκρό.

Η απάντηση αυτή προξένησε πολλή μεγάλη έκπληξη στους Γερμανούς, γιατί είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες στο στρατό τους και πίστευαν ότι ανάλογη καταστροφή είχαν υποστεί και οι Έλληνες μέσα στα οχυρά.Roupel_Detorakis

Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λαγού ”Η μάχη των οχυρών 6-10 Απριλίου 1941”. Έκδοση Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς΄.

Πληροφορίες: Μουσείο φωτογραφίας Καλαμαριάς

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η θρυλική άμυνα στα οχυρά της Μακεδονίας-Θράκης, που προκάλεσε εκατοντάδες θύματα μεταξύ των Γερμανών. Ο θαυμασμός των εισβολέων για τη «γραμμή Μεταξά»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu