Μετέφερε βαριά κιβώτια με οβίδες και πολέμησε στο πλευρό των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Η ιστορία  του στρατιώτη Βόιτεκ υπήρξε ασυνήθιστη, καθώς δεν επρόκειτο για άνθρωπο αλλά για μια αρκούδα, η οποία κατά τον Β’ Παγκόσμιο  Πόλεμο στρατολογήθηκε στις τάξεις του πολωνικού στρατού και έλαβε μέρος στις μάχες στην Ιταλία.

H ιστορία ξεκινάει στις 8 Απριλίου 1942 όταν πολωνοί στρατιώτες συνάντησαν την αρκούδα στην οροσειρά Έλμπρουζ του βόρειου Ιράν. Βρίσκονταν εκεί ως αιχμάλωτοι των Σοβιετικών που μόλις τους είχαν απελευθερώσει από τα στρατόπεδα εργασίας της Σιβηρίας. Είχε προηγηθεί η Σοβιετική εισβολή στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου του 1939 ενώ οι πολωνικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας. Τότε η Πολωνία διχοτομήθηκε μεταξύ του Γ΄ Ράιχ και της Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα όταν ο Χίτλερ στράφηκε κατά της Ρωσίας με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, ο Στάλιν αναγκάστηκε να απελευθερώσει τους φυλακισμένους Πολωνούς και να τους στρατολογήσει στις μάχες κατά των Ναζί.

Αρχικά οι πολωνοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο Ιράν. Εκεί συνάντησαν έναν νεαρό βοσκό που κουβαλούσε σε ένα σακί μια μικρή καφέ αρκούδα. Είχε αναλάβει τη φροντίδα της, καθώς το μικρό ζώο είχε μείνει μόνο του όταν κυνηγοί σκότωσαν τους γονείς του. Η εικόνα της ταλαιπωρημένης και πεινασμένης αρκούδας τους συγκίνησε. Έτσι αποφάσισαν να αγοράσουν το μικρό ζώο προσφέροντας περσικά νομίσματα, μια σοκολάτα, ένα ελβετικό μαχαίρι και μια κονσέρβα με κρέας. Το μόνο που είχαν να του δώσουν ήταν συμπυκνωμένο γάλα. Το τάιζαν μάλιστα από παρατημένα μπουκάλια βότκας που είχαν καταναλώσει.

Η ορφανή αρκούδα μεγάλωσε μαζί με τους στρατιώτες.

Στην αρχή οι στρατιώτες προσπάθησαν να κρύψουν το μικρό αρκουδάκι από τους ανωτέρους τους. Ωστόσο, όσο μεγάλωνε, δεν ήταν πια εύκολο να κρυφτεί λόγω μεγέθους. Η αρκούδα αγαπήθηκε απ΄όλη τη μονάδα και γρήγορα έγινε η μασκότ της. Τη βάφτισαν συμβολικά Βόιτεκ, που σήμαινε «χαρούμενος πολεμιστής».

Ο Βόιτεκ ακολουθούσε παντού τους στρατιώτες της 22ης Μοίρας Πυροβολικού. Όσο μεγάλωνε μαζί τους, υιοθετούσε και τις συνήθειες τους. Κάπνιζε, έπινε μπύρες και κρασί, ενώ κάθε φορά που η κούπα του άδειαζε, μούτρωνε μέχρι να τη γεμίσουν με το αγαπημένο του ποτό. Του έμαθαν να χαιρετά στρατιωτικά, ακόμη και να παλεύει μαζί τους, χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά κάποιος στρατιώτης.

Αποκάλυψε έναν κατάσκοπο και στρατολογήθηκε στον πολωνικό στρατό

Ο Βόιτεκ είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μονάδας του, ειδικά μετά την πρώτη φορά απέδειξε την αξία του. Συγκεκριμένα οι στρατιώτες σώθηκαν από τον «χαρούμενο πολεμιστή», όταν εκείνος αναγνώρισε έναν κατάσκοπο, που είχε εισβάλει στο στρατόπεδο τους. Η αρκούδα αμέσως άρχισε να μουγκρίζει και κατάφερε να τον διώξει από το χώρο τους. Οι στρατιώτες τότε τον επιβράβευσαν με ένα μπουκάλι μπύρας.

Το 1943 οι Πολωνοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ιράν και να στρατευτούν μαζί με τα συμμαχικά βρετανικά στρατεύματα στη φασιστική Ιταλία. Όταν έφτασε η ώρα του απόπλου οι Βρετανοί δεν επέτρεψαν στον Βόιτεκ να επιβιβαστεί στο καράβι τους, καθώς υπήρχε ένας κανονισμός που απαγόρευε τα ζώα στη μάχη. Οι πολωνοί στρατιώτες για να προσπεράσουν το εμπόδιο, με απόφαση των αξιωματικών τους στρατολόγησαν τον Βόιτεκ στις τάξεις του πολωνικού στρατού. Ο «χαρούμενος οπλίτης» χρίστηκε επίσημα στρατιώτης με μισθό και μερίδες φαγητού. Οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και ο Βόιτεκ μεταφέρθηκε σε κιβώτιο στην Ιταλία.

Η συμβολή του στη Μάχη του Μόντε Κασίνο

Στην κορύφωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αρκούδα ανέλαβε ενεργό ρόλο. Στη μάχη του Μόντε Κασίνο η συμμαχική πρόθεση ήταν η διάσπαση της γερμανικής γραμμής με σκοπό την κατάληψη της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου σημειώθηκαν 4 διαδοχικές αιματηρές επιθετικές ενέργειες. Σε μία από αυτές, ενώ ο Βόιτεκ έβλεπε τους Πολωνούς να οπλίζουν και να μάχονται, αποφάσισε να ακολουθήσει τις κινήσεις τους. Αρχικά σε ρόλο παρατηρητή και στη συνέχεια ανέλαβε ρόλο στην πράξη. Ο «χαρούμενος πολεμιστής» μιμήθηκε τους στρατιώτες και μετέφερε βαριά κιβώτια με οβίδες. Απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του και άφησε με τον τρόπο του έκπληκτους τους Βρετανούς που μάχονταν στις ίδιες γραμμές. Η μάχη του Μόντε Κασσίνο έληξε υπέρ των συμμαχικών δυνάμεων, αφήνοντας πίσω πάνω από 70.000 στρατιώτες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Ο Βόιτεκ επέζησε στα χαρακώματα και έγινε ο ήρωας της 22ης Μοίρας Πυροβολικού. Για χάρη του μάλιστα άλλαξε η επίσημα σφραγίδα της μοίρας και απεικόνιζε την αρκούδα να μεταφέρει οβίδες. Το νέο σχέδιο επιβλήθηκε σε οχήματα και σε στρατιωτικές στολές. Μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονα ο Βόιτεκ ακολούθησε τη μονάδα του στη Σκωτία κι αποσύρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο του Εδιμβούργου. Όλοι οι στρατιώτες που πέρασαν μαζί του τρία χρόνια τον χαιρέτησαν ξεχωριστά. Το 1947, όταν συμπεριλήφθηκε στον ζωολογικό κήπο, αποστρατεύθηκε και γρήγορα απέκτησε φήμη διασημότητας.

To άγαλμα του Βόιτεκ στους Princes Street Gardens στο Εδιμβούργο.

Στον κήπο τον επισκέπτονταν οι συμπολεμιστές του, τους οποίους ο Βόιτεκ ποτέ δεν ξέχασε. Ο βετεράνος στρατιώτης Augustyn Karolewski όταν τον συνάντησε μετά από χρόνια περιέγραψε ότι «όταν φώναξε το όνομα του, αμέσως στήθηκε σαν να ζητούσε ένα τσιγάρο», όπως είχε συνηθίσει. Ο «χαρούμενος πολεμιστής» πέθανε το 1963 σε ηλικία 21 χρόνων. Στο πάρκο της Κρακοβίας και στο Εδιμβούργο στήθηκαν αγάλματα προς τιμήν του.
Η ιστορία της πρόκειται να γίνει ταινία κινουμένων σχεδίων.

Διαβάστε ακόμη στη «ΜτΧ»: Ο τετράποδος Λοχίας που έσωσε τη ζωή δεκάδων στρατιωτών και αιχμαλώτισε έναν γερμανό στρατιώτη, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιβίωσε ακόμη και από χημικά αέρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here