Φαίνεται πως ο κορονοϊός είχε και τα θετικά του, καθώς ρεκόρ αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα διαπιστώνεται και φέτος στη Ζάκυνθο

Ο Λ. Σούρβες, συντονιστής του φορέα διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ανέφερε πως φέτος επετεύχθη ρεκόρ φωλιών Καρέτα-Καρέτα στις παραλίες του νησιού – 1.444 στον αριθμό. Αυτές μάλιστα είναι και οι περισσότερες εδώ και 25 χρόνια. «Είναι πολύ καλό νέο. Υπάρχει μία ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Φέτος, είναι όντως, πολλές» τόνισε.

Ειδικότερα, ανέφερε πως: «Φέτος έχουμε πολύ υψηλό αριθμό φωλιών. Οι χελώνες φέτος βρήκαν μια πιο οικεία κατάσταση, απόδειξη αυτού ότι είδαμε πολύ κοντά στις ακτές, κάτι που είναι χωρίς προηγούμενο»

Και συνέχισε πως «Θα έχουμε μάλλον 150.000 χελωνάκια που θα βγουν φέτος».
Όπως εξήγησε, ο μεγάλος αυτός αριθμός οφείλεται στο γεγονός ότι το μέρος στη Ζάκυνθο προστατεύεται για πάνω από 20 χρόνια από το εθνικό πάρκο σε συνδυασμό με τις συνθήκες που προκάλεσε η ανθρώπινη απουσία εξαιτίας του κορονοϊού.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η διπλή παραλία των σέρφερς με την αμμώδη λωρίδα που τον χειμώνα είναι νησί και το καλοκαίρι γίνεται χερσόνησος. Στην αρχαιότητα υπήρχε οικισμός με πολεοδομικό σχέδιο και σημαντικό λιμάνι, το τελευταίο στο Αιγαίο (βίντεο drone)

Με τη σειρά της, στην εκπομπή μίλησε και η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος που δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την αναπαραγωγική διαδικασία τνω καρέτα και κατέληξε πως «φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα- παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα- σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας».

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pikist

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η πανέμορφη παραλία που γεννάνε οι καρέτα καρέτα με το υπέροχο πευκοδάσος. Από εκεί μεταφέρθηκαν τα κλεμμένα μάρμαρα του Επικούριου Απόλλωνα 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here