Η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο από τους Βαυαρούς και η άρνηση Τερτσέτη και Πολυζωίδη να υπογράψουν την ετυμηγορία. Η ευγνωμοσύνη του λαού στο τελευταίο αντίο

Η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο από τους Βαυαρούς και η άρνηση Τερτσέτη και Πολυζωίδη να υπογράψουν την ετυμηγορία. Η ευγνωμοσύνη του λαού στο τελευταίο αντίο
Τον Απρίλιο του 1834, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο ηγέτης της Επανάστασης, οδηγήθηκε σε δίκη, μαζί με τον Πλαπούτα, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και υποκίνηση συνωμοσίας εναντίον του βασιλιά Όθωνα.

Παρόλο που δύο από τους πέντε δικαστές, ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης αρνήθηκαν να υπογράψουν την ετυμηγορία, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Το αυθεντικό έγγραφο με την απόφαση καταδίκης σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα στο Ναύπλιο στις 26 Μαΐου 1834. Λείπουν δύο υπογραφές, του προέδρου του δικαστηρίου Αναστασίου Πολυζωΐδη και ενός από τους δικαστές, του Γεωργίου Τσερτσέτη.

Ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία των Ελλήνων, βρέθηκε φυλακισμένος στο Ναύπλιο, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες.

Ο Κολοκοτρώνης πήρε χάρη, όταν ο Όθωνας ενηλικιώθηκε. Τον Φεβρουάριο του 1843, ο Γέρος του Μοριά κατοικούσε στην Αθήνα.

Το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας από ένα χορό, ένιωσε μια αδιαθεσία. Κάλεσε τα παιδιά του, τα αποχαιρέτισε και τα συμβούλευσε να είναι πάντα μονιασμένα. Λίγο αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή. Οι γιατροί διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό του και τον απέδωσαν σε αποπληξία.

Ξημέρωνε η 4η Φεβρουαρίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στη θλίψη τους Έλληνες, που τον αποχαιρέτησαν με συγκίνηση και δέος.

Δεν ήταν ένας ακόμη καπετάνιος, αλλά η ίδια η Επανάσταση και αυτό δεν μπορούσε να το αλλάξει η ίντριγκα των Βαυαρών και των Ελλήνων που τον πολέμησαν. Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» το συγκινητικό τέλος του γέρου του Μοριά και τον αποχαιρετισμό του λαού, που τον συνόδευσε, στην τελευταία του “βόλτα”, στην πατρίδα που ελευθέρωσε.

Το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που εικονίζεται στην αρχική φωτογραφία βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Απεικόνιση του Κολοκοτρώνη στο νεκρικό κρεβάτι.

Διαβάστε ακόμη: Ο Κολοκοτρώνης λίγο πριν πεθάνει αποχαιρέτισε φίλους και εχθρούς. Συγχώρεσε ακόμη και τον υπουργό δικαιοσύνης που ήθελε την καταδίκη του. Χόρεψε, γλέντησε και το ίδιο βράδυ «έφυγε»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu