Η “μάχη” κόντρα στους καρχαρίες, τα τεράστια κύματα και την εξάντληση. Ο 42χρονος μηχανικός που θέλει να διασχίσει 4500 χιλιόμετρα με το καγιάκ του σε Ινδικό και Ατλαντικό (βίντεο)

Η “μάχη” κόντρα στους καρχαρίες, τα τεράστια κύματα και την εξάντληση. Ο 42χρονος μηχανικός που θέλει να διασχίσει 4500 χιλιόμετρα με το καγιάκ του σε Ινδικό και Ατλαντικό (βίντεο)

«Το όνομά μου είναι Ρόμπερτ Χιούετσον. Θα επιχειρήσω να ταξιδέψω με κανό-καγιάκ από το Ντέρμπαν στο Κέϊπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Ο μοναδικός σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να ζήσω μια καλή περιπέτεια…».

Ο Ρόμπερτ ξεκίνησε από το λιμάνι Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής στις 21 Νοέμβρη του 2012. Κωπηλατώντας ημερησίως 45 με 50 χιλιόμετρα, έφτασε στην παραθαλάσσια πόλη Fish Hoek της Κέιπ Τάουν στις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Πέρασε 51 ημέρες στο καγιάκ, καλύπτοντας μια απόσταση 1656 χιλιομέτρων.

Τον Νοέμβριο του 2014 ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα μεγάλη περιπέτεια, αυτή την φορά από τον όρμο Kosi Bay της Νότιας Αφρικής μέχρι την Αγκόλα.

Θα διανύσει 4500 χιλιόμετρα μέσα σε έξι μήνες!

Ο Robert Hewetson, το 2012 διέσχισε 1700 χιλιόμετρα και το 2014 ξεκίνησε να κωπηλατεί με στόχο να διανύσει πάνω από 4500 χιλιόμετρα

Ο Robert Hewetson, το 2012 διέσχισε 1700 χιλιόμετρα και το 2014 ξεκίνησε να κωπηλατεί με στόχο να διανύσει πάνω από 4500 χιλιόμετρα

Προετοιμάζοντας το πρώτο ταξίδι

Ο Ρόμπερτ γεννήθηκε το 1970 και εργάζεται ως μηχανολόγος. Είναι σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών. Λάτρης της περιπέτειας ο 42χρονος άνδρας, το 2012 αποφάσισε να διασχίσει πάνω από 1500 χιλιόμετρα με το καγιάκ του με δικά του έξοδα και χωρίς καμία υποστήριξη από εταιρίες αθλητισμού.

Για αυτό τον λόγο ο Ρόμπερτ, ένα χρόνο νωρίτερα αθλούταν εντατικά για να αποκτήσει κατάλληλη φυσική κατάσταση.

Παράλληλα, χρησιμοποίησε τα θαλάσσια διαγράμματα της Google Earth για να σχεδιάσει κατάλληλα το ταξίδι του και να σημειώσει τα μέρη που θα καταλύσει , βρίσκοντας μέσω συντεταγμένων GPS κατάλληλα σημεία κάθε 10-15 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτογραμμής.

«Συνήθως ψάχνω για απομονωμένα σημεία ώστε να έχω την ηρεμία μου ή μέρη κοντά στις εκβολές ποταμών για να έχω εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό».

Ετοιμάζοντας το καγιάκ καθημερινά

Ετοιμάζοντας το καγιάκ καθημερινά

Οι καρχαρίες

Το σχέδιο του ήταν να κωπηλατεί 8-10 ώρες καθημερινά για τρεις μέρες και την τέταρτη ημέρα να ξεκουράζεται.

Θα ταξίδευε πέντε χιλιόμετρα μακριά από την ακτογραμμή, καθώς σε εκείνο το σημείο βρίσκεται σχετικά μακριά από την ακτή ώστε να μην αντιμετωπίζει τα αφρισμένα κύματα, αλλά και τους καρχαρίες που πλησιάζουν περισσότερο τις ακτές.

Οι κακουχίες και η διατροφή

Καθώς ο Ρόμπερτ δεν είχε ποτέ κάνει κάτι παρόμοιο με το καγιάκ πέρα από μικρής διάρκειας βόλτες για να ψαρέψει, οι δέκα συνεχόμενες ώρες κωπηλασίας άφησαν το στίγμα τους.

Οι μελανιές και οι τρμαυτισμοί κατά την διάρκεια του ταξιδιού

Οι μελανιές και οι τραυματισμοί κατά την διάρκεια του ταξιδιού

Μετά από 51 ημέρες κωπηλασίας, τα χέρια του είχαν συνεχώς με φουσκάλες, οι πατούσες του ήταν σκασμένες και υπήρχαν φορές που οι συνολικές πληγές και μελανιές στο σώμα του ξεπερνούσαν τις 40.

Το συνολικό βάρος του καγιάκ όταν ξεκίνησε το ταξίδι ζύγιζε πάνω από εκατό κιλά.

Σταδιακά ο Ρόμπερτ ξεφορτώθηκε μεγάλο μέρος των αντικειμένων που είχε πάρει μαζί του καθώς αποδείχτηκαν άχρηστα για το ταξίδι και τελικά έμεινε μόνο με τα αναγκαία.

Αποθήκευε μόνο πόσιμο νερό που θα του χρησίμευε όταν θα κατέλυε σε παραλίες χωρίς πρόσβαση.

Το πρόγραμμα διατροφής του ήταν πολύ αυστηρό.

Πέρα από κάποια ενεργειακά σκευάσματα και γλυκά που κατανάλωνε ανά μία ώρα κωπηλασίας, το καθημερινό φαΐ του βασιζόταν στο ψάρεμα.

Μετά από την πολύωρη κωπηλασία, έβγαινε στην στεριά, έστηνε την σκηνή του, άναβε φωτιά και έτρωγε ότι ψάρια είχε καταφέρει να πιάσει.

Υπήρχαν φορές που ο Ρόμπερτ ήθελε να παραιτηθεί από το δύσκολο ταξίδι, όπως όταν το καγιάκ του παρασύρθηκε από τα κύματα και διαλύθηκε, πέφτοντας ακυβέρνητο σε βράχια.

Ωστόσο, κατάφερε να δανειστεί ένα άλλο και με την βοήθεια φίλων του και απλών ανθρώπων συνέχισε την περιπέτειά του.

Αγγίζοντας το ακατόρθωτο

Ο Ρόμπερτ αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πιο δύσκολο και απαιτητικό ταξίδι.

Να κωπηλατήσει από τα παράλια της Μοζαμβίκης μέχρι την Αγκόλα.

Να διανύσει δηλαδή 4700 χιλιόμετρα στον Ινδικό και Ατλαντικό Ωκεανό μόνο με το καγιάκ του!

Αν το κατορθώσει, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα το έχει καταφέρει.

«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, να σπάσω την ρουτίνα. Δεν έχει σχέση αν θα είμαι ο πρώτος, πήρα αυτή την απόφαση για να πραγματοποιήσω μια αληθινή περιπέτεια»

Ο Robert Hewetson έκανε Χριστούγεννα στο Cape Algred

Ο Robert Hewetson έκανε Χριστούγεννα στο Cape Alfred

Αυτή την φορά όμως ο Ρόμπερτ, δεν είναι μόνος. Ανήκει στην ομάδα των «ακραίων αθλητών» μιας εταιρίας που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το  σχέδιο του Ρόμπερτ.

Για το λόγο αυτό  έχει στην διάθεση του μια καταρτισμένη ομάδα, άμεσα διαθέσιμη, όποτε ο κωπηλάτης χρειαστεί βοήθεια.

Ο Ρόμπερτ από την ίδια εταιρία έχει προμηθευτεί δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία.

Ένα μικρό ηλιακό πάνελ, βάρους μισού κιλού, ικανό να φορτίζει όλες τις συσκευές του Ρόμπερτ και ένα τροφοδοτικό που λειτουργεί με μπαταρίες λιθίου.

Πού βρίσκεται σήμερα;

Ο Ρόμπερτ ξεκίνησε την δική του Οδύσσεια στις 7 Νοέμβρη 2014 και μέσα σε έξι μήνες επιθυμεί να ολοκληρώσει τον άθλο του.

Στο ταξίδι γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, ο καιρός θα τον αποθαρρύνει όσο και η μεγάλη απόσταση, ωστόσο έχει αρκετούς γνωστούς και φίλους στα μέρη που θα σταματήσει να ξεκουραστεί και θα μπορεί παράλληλα να εφοδιάζεται με τα απαραίτητα αντικείμενα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Όπως επίσης γνωρίζει πως αυτά που θα κερδίσει θα είναι πολλά περισσότερα από ένα εξουθενωτικό ταξίδι.

Αν ο καιρός το επιτρέψει, ο Robert Hewetson υπολογίζει να βρίσκεται στις 21 Ιανουαρίου στο Κέϊπ Τάουν ώστε να δει τον γιο του στην πρώτη μέρα του σχολείου

Αν ο καιρός το επιτρέψει, ο Robert Hewetson υπολογίζει να βρίσκεται στις 21 Ιανουαρίου στο Κέϊπ Τάουν ώστε να δει τον γιο του στην πρώτη μέρα του σχολείου.

Ο Ρόμπερτ έκανε Χριστούγεννα μαζί με την οικογένεια του στο Port Alfred που βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Νότιας Αφρικής ενώ επιθυμεί, αν του το επιτρέψει ο καιρός, να είναι στο Κέιπ Τάουν στις 21 Ιανουαρίου για να βρίσκεται κοντά στον γιο του που θα πάει πρώτη φορά στο σχολείο.

Πληροφορίες από tregoo

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu