To πολυαναμενόμενο βιβλίο της πρώην πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα κυκλοφόρησε και αποκαλύπτει κρυφές πτυχές της προσωπικής ζωής εκείνης, αλλά και του συζύγου της. Στις 400 σελίδες του βιβλίου με τίτλο «Becoming» η Ομπάμα μιλά για ευχάριστες και δύσκολες στιγμές που έζησαν κατά τη διάρκεια της οκταετής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Μιλά ως γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη, αλλά και ως σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ, που στάθηκε στο πλευρό όταν την χρειάστηκε.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε έντυπη και ψηφιακή μορφή σε 24 διαφορετικές γλώσσες από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House, με τον οποίο το διάσημο ζεύγος είχε κάνει συμφωνία ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για να γράψουν ένα βιβλίο ο καθένας. Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στην κορυφή παραγγελιών της Amazon και όπως φαίνεται θα γίνει μεγάλη παγκόσμια επιτυχία.

Το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα χωρίζεται σε τρία κεφάλαια που αναφέρονται σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής της.

Το νέο βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα
«Becoming Me»

Το πρώτο κεφάλαιο έχει τον τίτλο «Becoming Me» και αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της ζωής της στο Σικάγο, αλλά και για τις σπουδές κοινωνιολογίας με ειδίκευση στις Αφροαμερικανικές σπουδές στο  Πανεπιστήμιο Princeton. Γράφει για τους ανθρώπους του Σικάγο, αλλά για το «πώς ένα μικρό κορίτσι από τη νότια πλευρά του Σικάγο βρήκε τη φωνή της κι ανέπτυξε τη δύναμη για να την χρησιμοποιήσει προκειμένου να ενισχύσει κι άλλους».

Έγραψε για τα σχετικά ευτυχισμένα παιδικά της χρόνια. Ο πατέρας της έφτιαχνε λέβητες και η μαμά της ήταν νοικοκυρά. Φρόντιζε το σπίτι και την ανατροφή της Μισέλ και του μεγαλύτερου αδερφού της. Αργότερα, ο πατέρας της νόσησε από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά παρ’ όλα αυτά, επέμενε να πάει στη δουλειά.

«Becoming Us»

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου της ονομάζεται «Becoming Us» και αναφέρεται στη γνωριμία, τον γάμο και τη ζωή της ως συζύγου του Μπάρακ Ομπάμα.

«Βάσει της εμπειρίας μου αν φόραγες κοστούμι σε οποιονδήποτε ημι-ευφυή μαύρο, οι λευκοί τρελαίνονταν. Όταν τον είδα σε φωτογραφία για πρώτη φορά είχε μορφή σπασίκλα, αλλά όταν τον γνώρισα, με προσέλκυσε αυτό το παράξενο μείγμα του ανθρώπου για όλες τις δουλειές. Όταν επέτρεψα στον εαυτό μου να νιώσει ο,τιδήποτε για τον Μπαράκ, τα συναισθήματα με κατέκλυσαν – μια έκρηξη πόθου, ευγνωμοσύνης, ενός αισθήματος πλήρωσης και θαυμασμού», έγραψε.

Οι δυο τους άρχισαν να φλερτάρουν και σύντομα ερωτεύτηκαν. Ένα βράδυ του Ιουλίου το 1991 βγήκαν για δείπνο. Ο Μπαράκ μιλούσε με γενικόλογα για τον γάμο χωρίς όμως να της κάνει πρόταση. Η Μισέλ είχε εκνευριστεί. Κάποια στιγμή ο Μπαράκ παρήγγειλε γλυκό. Η Μισέλ ήταν σίγουρη ότι δεν θα της έκανε πρόταση τότε. Ο σερβιτόρος έφτασε στο τραπέζι με ένα δίσκο. Σήκωσε το καπάκι και αντί για το γλυκό εμφανίστηκε ένα βελούδινο κουτάκι με ένα  διαμαντένιο μονόπετρο δακτυλίδι. «Χρειάστηκα ένα δευτερόλεπτο για να καταλαγιάσει ο θυμός και να γλιστρήσω στο ευχάριστο σοκ… Γονάτισε και με συναισθηματική χροιά στη φωνή με ρώτησε σοβαρά αν θα ήθελα, παρακαλώ, να του κάνω την τιμή να γίνω γυναίκα του. Όπως έμαθα αργότερα είχε ήδη μιλήσει με τον αδελφό μου και τη μητέρα μου και είχε ζητήσει από πριν και τη δική τους έγκριση. Μόλις είπα ναι, έχω την εντύπωση ότι όλοι στο εστιατόριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.», αναφέρει.

«Γονάτισε και με συναισθηματική χροιά στη φωνή με ρώτησε σοβαρά αν θα ήθελα, παρακαλώ, να του κάνω την τιμή να γίνω γυναίκα του.» εξομολογήθηκε η Μισέλ Ομπάμα Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Πιο κάτω στο βιβλίο της αναφέρει ένα περιστατικό των πρώτων χρόνων του γάμου τους, όταν ο Μπαράκ την άφησε μόνη της για πέντε εβδομάδες για να γράψει το βιβλίο του.
«Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, έτσι δεν είναι; Τι συμβαίνει όταν ένας άνδρας που αγαπάει τη μοναξιά παντρεύεται μια κοινωνική γυναίκα που δεν αγαπάει τη μοναξιά καθόλου;
Η απάντηση, μαντεύω, σε σχεδόν κάθε ερώτημα που προκύπτει μέσα σε ένα γάμο, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι ή ποιο είναι το θέμα: βρίσκεις τρόπους να προσαρμοστείς. Εάν έχεις δεσμευτεί στο για πάντα, δεν υπάρχει πραγματικά καμία επιλογή.

Στις αρχές του 1993 ο Μπαράκ πέταξε στο Μπαλί και πέρασε πέντε εβδομάδες εκεί ζώντας μόνος με τις σκέψεις του καθώς ετοίμαζε το προσχέδιο του βιβλίου του “Dreams from My Faterh”, συμπληρώνοντας κίτρινα χαρτιά με τον δύσκολο γραφικό του χαρακτήρα, φιλτράροντας τις σκέψεις του στη διάρκεια μακρών, καθημερινών περιπάτων κάτω από κοκοφοίνικες στην ακροθαλασσιά. Εγώ, στο μεταξύ, καθόμουν στο σπίτι, στην Λεωφόρο Euclid, ζώντας πάνω από τη μαμά του, τη Μάριαν, καθώς έφθανε άλλος ένας χειμώνας του Σικάγο, απογυμνώνοντας τα δέντρα και σκεπάζοντας τα πεζοδρόμια με πάγο…. Έπιανα τον εαυτό μου να προφέρει αυτή την παράξενη καινούργια λέξη -”ο άνδρας μου”. “Ο άνδρας μου κι εγώ ελπίζουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι. Ο άνδρας μου είναι συγγραφέας, τελειώνει ένα βιβλίο”. Ακουγόταν παράξενο, και ταυτόχρονα ευχάριστο και ξύπναγε μνήμες ενός άνδρα που απλώς δεν ήταν εκεί. Μου έλειπε αφόρητα ο Μπαράκ, προσπαθούσα να εκλογικεύσω την κατάστασή μας, όσο μπορούσε, να κατανοήσω ότι ακόμη κι αν ήμασταν νιόπαντροι, αυτό το ιντερλούδιο ήταν πιθανώς για καλό. Πήρε το χάος του ατέλειωτου βιβλίου και γύρισε κοντά μου για να συνεχίσει τον πόλεμο μαζί του . Ίσως ήταν μια πράξη καλοσύνης προς εμένα, αυτό, μια προσπάθεια να κρατήσει το χάος μακριά απ’ τα μάτια μου. Είχα παντρευτεί έναν ασυνήθιστο στοχαστή, αναγκαζόμουν να υπενθυμίζω στον εαυτό μου. Έκανε τη δουλειά του με τον πιο λογικό και αποτελεσματικό, όπως νόμιζε τρόπο, έστω κι αν εξωτερικά φαινόταν σαν είχε πάει διακοπές στην παραλία – ένα ταξίδι του μέλιτος με τον εαυτό του -όπως σκεφτόμουν τις στιγμές της αφόρητης μοναξιάς- μετά το ταξίδι του μέλιτος μαζί μου» έγραψε.

Παρά τις ευχάριστες στιγμές, η Μισέλ έγραψε και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να επισκεφτούν σύμβουλο γάμου, καθώς η πίεση της δουλειάς τους προκαλούσε προβλήματα.
Αναφέρθηκε επίσης, στην αποβολή της, αλλά και στην εξωσωματική γονιμοποίηση που αναγκάστηκε να κάνει για να μπορέσει να αποκτήσει τις δυο κόρες της.

 

(Φωτογραφία: Samantha Appleton)
«Becoming More»

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου της γράφει για τη ζωή της ως συζύγου του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ. Όταν ο Μπαράκ ζήτησε τη συγκατάθεσή της να κατεβεί υποψήφιος πρόεδρος το 2008, η Μισέλ είχε αρχικά αμφιβολίες, καθώς φοβήθηκε ότι η πίεση και το άγχος μιας τέτοιας θέσης θα επηρέαζε την οικογενειακή τους ηρεμία. «Στο τέλος είπα ΝΑΙ επειδή πίστευα ότι ο Μπαράκ θα μπορούσε να γίνει ένας εξαίρετος πρόεδρος… Είπα Ναι επειδή τον αγαπούσα και είχα πίστη σ’ αυτό που θα μπορούσε να καταφέρει».

Στη συνέχεια έγραψε για τις προκλήσεις που είχε ο ρόλος τηςως της πρώτης Αφροαμερικανής Πρώτης Κυρίας. «Ήμουν “αλλιώτικη” εξ’ ορισμού. Αν δινόταν κάποια περίοδος χάριτος στις λευκές προκατόχους μου, εγώ ήξερα ότι μάλλον δεν θα τύχαινα της ίδιας αντιμετώπισης».
Η Λώρα Μπους, όπως και άλλες πρώην Πρώτες Κυρίες την υποδέχτηκαν στον Λευκό Οίκο και προσφέρθηκαν να τη βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί. «Όλα αυτά ήταν ενθαρρυντικά, ήδη περίμενα με ανυπομονησία να έλθει η μέρα που θα μπορούσα κι εγώ να μεταδώσω στην επόμενη Πρώτη Κυρία ό,τι σοφία είχα μαζέψει». Όμως, η Μελάνια Τραμπ δεν ζήτησε τη βοήθειά της.

Σε ένα σημείο του βιβλίου της έγραψε για τη γνωριμία της με την βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία όταν την είδε της είπε «Μα είσαι τόσο ψηλή!». Στη συνέχεια κοίταξε τις ψηλοτάκουνες γόβες που φορούσε Jimmy Choo και της είπε «Αυτά τα παπούτσια πρέπει να είναι άβολα, έτσι δεν είναι;», ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε και ότι τα δικά της πόδια πονούσαν. Η Μισέλ αναφέρθηκε και στο λάθος της να αγκαλιάσει την βασίλισσα «Πέρασα το χέρι μου στοργικά γύρω απ’ τον ώμο της. Ούτε που το φανταζόμουν τότε, αλλά εκείνη τη στιγμή διέπραττα ένα επικό faux pas.»

Η πιο δύσκολη στιγμή κατά την θητεία του Ομπάμα ήταν όταν στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 πληροφορήθηκε ότι ένας ένοπλος είχε σκοτώσει 20 μαθητές και έξι δασκάλους στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook στο Νιούταουν του Κονέκτικατ

«Ο άνδρας μου με χρειαζόταν εκείνη την ώρα. Ήταν η πρώτη φορά στα οκτώ αυτά χρόνια, που ζήτησε να με δει καταμεσής μιας εργάσιμης μέρας, όταν ψάξαμε να αλλάξουμε τα προγράμματά μας για να βρεθούμε μόνοι μας αποζητώντας ο ένας την παρηγοριά του άλλου. Συνήθως η δουλειά ήταν δουλειά και το σπίτι, ήταν σπίτι, αλλά για μας, όπως και για πολλούς ανθρώπους ακόμη, η τραγωδία στο Νιούταουν έσπασε κάθε παράθυρο και γκρέμισε κάθε φράκτη. Όταν μπήκα στο Οβάλ Γραφείο, αγκαλιαστήκαμε σιωπηλά με τον Μπαράκ. Δεν είχαν κάτι να πούμε. Ούτε κουβέντα».

Όταν ο Ομπάμα ενημερώθηκε με λεπτομέρειες για το περιστατικό και τις διαμελισμένες σορούς, σοκαρίστηκε. «Αυτές οι εικόνες σφράγισαν για πάντα τον ψυχισμό του. Έβλεπα στα μάτια του πόσο ράκος είχε γίνει, τι είχαν κάνει στην πίστη του».

Πηγή αρχικής εικόνας: Pete Souza

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Το καλύτερο «επάγγελμα» όπως αποδεικνύει και η οικογένεια Ομπάμα που βγάζει δεκάδες εκατομμύρια τον χρόνο. Πώς τα ξοδεύει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here