Στη φωτογραφία εικονίζεται ένας γερμανός στρατιώτης τη στιγμή που δένει τα χέρια ενός αιχμαλώτου σε ένα δέντρο. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γερμανός θα πάρει θέση και θα τον εκτελέσει.

Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο τραβήχτηκε το 1942 στο βουνό Μαλά Πολιάνα. Ο αιχμάλωτος είναι ένας Σλοβένος πατριώτης. Το όνομά του δεν είναι γνωστό. Είναι ένας από τους πολλούς άντρες που πήραν μέρος στο κίνημα των Παρτιζάνων στη Σλοβενία, μια από τις αντάρτικες οργανώσεις της Γιουγκλοσλαβίας, η οποία έδρασε τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
Ήταν καλά οργανωμένο στις πόλεις και απαρτιζόταν όχι μόνο από κομμουνιστές, αλλά και από εκπροσώπους αστικών πολιτικών κομμάτων και ενώσεων. Ηγέτης τους ήταν ο Boris Kidrič, ο οποίος μετά τον πόλεμο έγινε κορυφαίος πολιτικός στην κυβέρνηση του Τίτο.
Εκείνη την περίοδο οι σλοβένοι παρτιζάνοι δρούσαν ανεξάρτητα από τους Παρτιζάνους του Τίτο, οι οποίοι έκαναν επιχειρήσεις κυρίως στη Νότια Ευρώπη.


Τον πρώτο χρόνο της οργάνωσης, το 1941, είχαν πάρει μέρος περίπου 800 Σλοβένοι και μέχρι το καλοκαίρι του 1942 αριθμούσαν 5,5 χιλιάδες.
Τα τελευταία χρόνια του πολέμου ξεπερνούσαν τις 35 χιλιάδες. Φορούσαν τα χαρακτηριστικά πράσινα «καπέλα» Titovka με το κόκκινο αστέρι στο μπροστινό μέρος και είχαν συγκροτήσει μικρές ομάδες που δρούσαν στο εσωτερικό της χώρας.

Η δράση τους περιοριζόταν αποκλειστικά στο έδαφος της Σλοβενίας, όπου έδωσαν ηρωικές μάχες ενάντια στους Γερμανούς. Για τον λόγο αυτό, οι μονάδες του Άξονα τους καταδίωκαν συνεχώς και τους εκτελούσαν. Ένας από τους σλοβένους παρτιζάνους που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς είναι και ο άντρας της αρχικής φωτογραφίας, ο οποίος απαθανατίστηκε λίγα λεπτά πριν από το τέλος του.

Η δράση των Σλοβένικων Παρτιζανικών Μονάδων συνεχίστηκε έως τον Μάρτιο του 1945, όταν συγχωνεύθηκαν επισήμως με τον Γιουγκοσλαβικό Στρατό και έπαψαν να υπάρχουν ως ξεχωριστός σχηματισμός. Όλοι μαζί αριθμούσαν πλέον 800.000 άνδρες και εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον του Άξονα, απελευθερώνοντας τα υπόλοιπα εδάφη της Γιουγκοσλαβίας.

Διαβάστε επίσης: Η φωτογραφία από την εκτέλεση του μαφιόζου Τζο Μασέρια. Δολοφονήθηκε ενώ έπαιζε χαρτιά με τους φίλους του. Ο κύκλος του αίματος μεταξύ των γκάνγκστερ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here