Με τη δικαιολογία ότι «δεν καταλαβαίνουν», ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει ΑΜΕΑ, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν η συνοδοί τους.

Το περιστατικό είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο κοινωνικού ρατσισμού σε βάρος παιδιών με αναπηρία.

Σύμφωνα με την καταγγελία το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου στην κατασκήνωση «Νηρηίδες» στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και όπως αναφέρουν οι συνοδοί «όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με την δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

Η πρόεδρος του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ), Συλβάνα Καρασαββίδου, με δηλώσεις της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επιβεβαιώνει τις καταγγελλίες, τονίζοντας ότι, «παρά την παρέμβαση του ταξίαρχου που είπε ότι θα γίνει αναφορά γι’ αυτό στον υπουργό Άμυνας, ο ιερέας παρέπεμψε στον δεσπότη (τον μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος Γεώργιο, στον οποίο όμως θα φτάσει και η καταγγελία του Κέντρου), ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του στρατηγού ο ιερέας δεν μεταπείστηκε».

Η κυρία Καρασαββίδου υπογραμμίζει, «πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο, το σοκ είναι μεγάλο και μόνο η συγγνώμη των ανώτερων αξιωματικών μάς έκανε να νιώσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν πάει χαμένη, αφού στην αρχή η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη για τον μηδενισμό της προσπάθειας μας γι’ αυτά τα παιδιά».

Η καταγγελία που αναρτήθηκε στο facebook αναφέρει το εξής:

«Θα θέλαμε να αναφερθεί το εξής γεγονός
Είμαστε σύνοδοι ατόμων με αναπηρίες στην κατασκήνωση ΝΗΡΙΗΔΕΣ στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Αποφασίσαμε σαν φορέας την Κυριακή 28 Ιουλίου στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε την λειτουργία της υπαιθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα Κ. Α. Α. Υ. Λεπτοκαρυάς. Την ώρα της θείας κοινωνίας παραχώρησαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με την δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται.
Φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση παραθέσαμε στην πρόεδρο του κέντρου κοινωνικής Πρόνοιας κεντρικής Μακεδονίας τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στο διοικητή της μονάδας των Κ. Α. Α. Υ. για να διευθετήσει το θέμα.
Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση φτάνοντας μέχρι και τον Ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωση μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά.

«Ο ιερέας ήταν άπειρος και τα έχασε»

Σε δήλωση του στο ethnos.gr, ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, με τον οποίο επικοινώνησε αμέσως ο ιερέας, σημειώνει ότι πρόκειται για στρατιωτικό ιερέα που δεν ανήκει στη Μητρόπολη αλλά στη Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού.

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης «δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τον ιερέα γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειδικός χειρισμός. Έπρεπε από την προηγούμενη μέρα ή έστω το πρωί της ίδιας μέρας να προηγηθεί επικοινωνία των υπευθύνων με τον ιερέα, ως όφειλαν. Ο ιερέας ήταν άπειρος και τα έχασε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχε ανάλογη πείρα. Οι ιερoί κανόνες απαγορεύουν να δίνουμε τη Θεία Κοινωνία σε ανθρώπους που δεν είμαστε σίγουροι ή βέβαιοι ότι θα την καταπιούν. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ρατσισμού από τον ιερέα. Απλά αιφνιδιάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός γι’ αυτό και άμεσα θα υπάρξει δική μου επικοινωνία με τους υπεύθυνους για να λυθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση. Η Εκκλησία δεν κάνει εξαιρέσεις, αγκαλιάζει και αγαπάει όλους τους ανθρώπους» καταλήγει ο μητροπολίτης.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία καταδικάζει κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού στη Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου κατά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τονίζεται ότι η ένταξη  των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του μητροπολίτη Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας. Η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέλος της.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος βρίσκεται  σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.

Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας  φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας.

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα  προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα. Οι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here