Ιερώνυμος για Αγίους Ισιδώρους: Έδωσα προθεσμία να φύγουν οι μοναχοί. Θέλησα να φερθώ σαν πατέρας”

Ιερώνυμος για Αγίους Ισιδώρους: Έδωσα προθεσμία να φύγουν οι μοναχοί. Θέλησα να φερθώ σαν πατέρας”

Ιερώνυμος για Αγίους Ισιδώρους: Έδωσα προθεσμία να φύγουν οι μοναχοί. Θέλησα να φερθώ σαν πατέρας”

Για την υπόθεση των δήθεν «θαυμάτων», στον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού τοποθετήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι επέλεξε να λειτουργήσει ως «πατέρας» και ότι έχει δώσει προθεσμία να φύγουν από εκεί οι μοναχοί.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για την υπόθεση του ιερέα Δημητρίου Λουπασάκη, αλλά δεν λήφθηκε κάποια απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του αρχιεπισκόπου είχε γίνει έρευνα για το ζήτημα, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια και συγκεντρώθηκαν δεκάδες μαρτυρίες.

Το πόρισμα αποκάλυπτε σωρεία παραβάσεων, ανατροπή της εκκλησιαστικής τάξης, προσπάθεια εξαπάτησης των πιστών με καλλιέργεια και εκμετάλλευση της θρησκοληψίας τους με κατασκευή «θαυμάτων» («αγυρτεία»), καθώς και άλλων που παραπέμπουν σε οικονομικό σκάνδαλο («απιστία»), όχι μόνο δεν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά μπήκε ουσιαστικά στο αρχείο άνευ αιτιολογίας.

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι έδωσε προθεσμία να φύγουν από τους Αγίους Ισιδώρους οι μοναχοί και ότι περιμένει απάντηση σε πέντε ημέρες.

«Φαίνεται ότι πείστηκαν να φύγουν. Θα τους δώσω ένα μοναστήρι παλιό στη Βάρη που θα γίνει κανονικό μοναστήρι με νόμο, παρακολούθηση κτλ. Θα έχουν κανόνες, θα πειθαρχούν κάπου», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

«Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε 5 μέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν “μένουμε εδώ”, θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του κράτους», συμπλήρωσε.

«Αν πάνε σε νόμιμο μοναστήρι και πάνε οι αφελείς, είναι υπόλογοι οι ίδιοι, αλλά θα είναι κάτι που ελέγχεται, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Δεν επιτρέπεται η εργαλειοποίηση του σταυρού. Θα μπει σε μία προθήκη στη μονή που θα πάνε και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει», υπογράμμισε ο αρχιεπόσκοπος και συμπλήρωσε ότι δεν έχει δεχθεί ποτέ πιέσεις από ισχυρά πρόσωπα για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Πολλές φορές έχει γίνει με τις χριστιανικές οργανώσεις. Έτσι ξεκίνησαν ήταν Απλά ήταν πιο ευγενικές. Εδώ υπάρχει πολλή αλαζονεία. Το 50 με 60 όλη η Ελλάδα κυβερνιόταν από χριστιανικές οργανώσεις. Ζωή, Σωτήρας Καντιώτης κτλ. Όλοι αυτοί έτσι ξεκίνησαν, έτσι ξεκινάει και αυτό τώρα. Έχει όμως μία αλαζονεία, δεν ξέρουμε με ποια ελατήρια. Μας απασχόλησε και μας απασχολεί», δήλωσε.

«Πολλοί άνθρωποι που πονάνε πήγαν εκεί και έρχονται εδώ απογοητευμένοι. Είναι φαινόμενο που ήρθε και θα φύγει. Η εκκλησία έδωσε εντολή στον Άγιο Λαρίσης, τότε αρχιμανδρίτη, και έκανε μία έρευνα πολύ καλή και τον παραπέμπει στα δικαστήρια. Πολύ σκληρό κείμενο, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Ο αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι η ευθύνη έπεσε στον ίδιο. «Εγώ τι είμαι στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε ένα παιδί που παρεκτρέπεται δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλεύσετε; Είπα να σηκώσω το βάρος αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός. Είναι 16 παιδιά 25 με 30 ετών. Μία κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξή. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά τους είπα θέλετε να γίνετε μοναχοί; Εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι. Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu