Το εξερευνητικό σκάφος New Horizons της NASA πέταξε σήμερα πάνω από το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει ποτέ μελετηθεί από τον άνθρωπο, ανακοίνωσε ο Άλαν Στερν, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής.

«Εμπρός New Horizons!», αναφώνησε ο Άλαν Στερν ενώ η ομάδα του επευφημούσε στο εργαστήριο εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins, στο Μέριλαντ, τη στιγμή που, στις 07:33 ώρα Ελλάδας, το New Horizons έστρεφε τις κάμερές του στο Ultima Thule, ένα παγωμένο απομεινάρι από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.

«Ποτέ μέχρι τώρα ένα διαστημικό σκάφος δεν είχε εξερευνήσει ένα τόσο απομακρυσμένο αντικείμενο», υπογράμμισε ο Στερν.
Το Ultima Thule βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Βρίσκεται πίσω από τον Πλούτωνα και σύμφωνα με τους επιστήμονες χρειάζεται 297 χρόνια για να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Έχει διάμετρο 20 έως 30 χιλιόμετρα και το σχήμα του είναι εντελώς ακανόνιστο.

Στις 07:33 ώρα Ελλάδας, το New Horizons έστρεψε τις κάμερές του στην Έσχατη Θούλη, ένα παγωμένο απομεινάρι από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η παρατήρησή του θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίσθηκε το ηλιακό σύστημα.
Το σκάφος πρόκειται να τραβήξει 900 φωτογραφίες σε μερικά δευτερόλεπτα, καθώς θα πετάει πάνω από το σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων.
«Τώρα είναι απλώς ζήτημα χρόνου να δούμε τα δεδομένα να φθάνουν», δήλωσε ο Τζον Σπένσερ, επιστήμονας του Southwest Research Institute.
Τα μέλη της ομάδας αναμένεται να γνωρίζουν γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) αν η συλλογή δεδομένων ήταν επιτυχημένη.

Το διαστημικό σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 13 χρόνια για να εξερευνήσει τον Πλούτωνα. Τον Ιούλιο του 2015 πέρασε από τον πλανήτη και έστειλε σπάνιες φωτογραφίες από 40 περιοχές του Πλούτωνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here