Ήταν ο Λεχ Βαλέσα πληροφοριοδότης της μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού καθεστώτος; Ένα ινστιτούτο τον κατηγορεί ότι υπέγραψε 17 αναφορές με το ψευδώνυμο “Μπόλεκ”. Τι απαντά

Ήταν ο Λεχ Βαλέσα πληροφοριοδότης της μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού καθεστώτος; Ένα ινστιτούτο τον κατηγορεί ότι υπέγραψε 17 αναφορές με το ψευδώνυμο “Μπόλεκ”. Τι απαντά
Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας που έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση σε βαθμό ταύτισης,  ανακοίνωσε το 2017 πως έχει στα χέρια του σημαντικά στοιχεία για τη δράση του πρώην προέδρου της χώρας, Λεχ Βαλέσα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, τα οποία παρουσιάζουν μια άγνωστη, έως τώρα, πτυχή της πορείας του εμβληματικού συνδικαλιστή και πολιτικού.

Ο Βαλέσα έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους ηγέτες των εργατικών κινητοποιήσεων και των απεργιών που κλόνισαν την κομμουνιστική εξουσία της χώρας τη δεκαετία του ’80 και συνέβαλαν στην πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο το ινστιτούτο ισχυρίζεται ότι την προηγούμενη δεκαετία έδρασε ως πληροφοριοδότης της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (ΙΡΝ) ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως ο Βαλέσα είχε δώσει στη μυστική αστυνομία τουλάχιστον 29 αναφορές, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο «Μπόλεκ», ένα ψευδώνυμο το οποίο αποδίδεται στον Βαλέσα από πολύ παλιά. Όμως δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με τον περιεχόμενο των αναφορών και η είδηση ήδη διχάζει την κοινή γνώμη στην Πολωνία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο ερευνητής Αντρέι Ποζόρσκι, προσθέτοντας ότι «ένα χειρόγραφο σύμφωνο συνεργασίας με τη μυστική αστυνομία, γράφτηκε εξ’ ολοκλήρου από τον Λεχ Βαλέσα στις 21 Δεκεμβρίου του 1970».

Επιπλέον, ο Ποζόρσκι δήλωσε ότι το ΙΡΝ,  εξέτασε 17 αποδείξεις είσπραξης χρημάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έφεραν κι αυτές την υπογραφή του ανθρώπου με το ψευδώνυμο «Μπόλεκ».

Ο Βαλέσα έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους ηγέτες των εργατικών κινητοποιήσεων και των απεργιών που κλόνισαν την κομμουνιστική εξουσία της χώρας τη δεκαετία του ’80 και συνέβαλαν στην πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη/ Wikimediamtx Commons

Ο Βαλέσα παραδέχτηκε ότι είχε υπογράψει μια δέσμευση παροχής πληροφοριών στη μυστική αστυνομία, ωστόσο επιμένει ότι ποτέ δεν άσκησε αυτή του την ιδιότητα, ενώ αθωώθηκε από ειδικό δικαστήριο το 2000.

Ο δικηγόρος του Βαλέσα, Γιαν Ουιντάκι, δήλωσε πως τα στοιχεία δεν αποτελούν επιστημονικές αποδείξεις και τόνισε ότι επιθυμεί να εξετάσει τους ερευνητές του ινστιτούτου που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο δικηγόρος εστίασε στο ζήτημα του γραφικού χαρακτήρα του Βαλέσα, τονίζοντας ότι αν οι ερευνητές στηρίχθηκαν σε αυτόν για  να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, τότε αυτά πιθανόν να είναι εσφαλμένα.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα νέα στοιχεία δεν αμφισβητούν μονάχα την εικόνα του Βαλέσα ως ήρωα του αγώνα κατά της κομμουνιστικής εξουσίας, αλλά εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με το αν η χώρα κατάφερε ποτέ να απεξαρτηθεί πλήρως από την επιρροή των αξιωματούχων της σοσιαλιστικής εποχής.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αξιολογηθεί ότι σκοπός του ινστιτούτου είναι η έρευνα εγκλημάτων «εναντίον του πολωνικού έθνους» από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πηγή: Καθημερινή

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι. Η συμμαχία του Ανδρέα Παπανδρέου με τον στρατηγό που κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία και συνέλαβε τον Λεχ Βαλέσα 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu