Ο δρ.Μάρτιν Γουόρθινγκτονγκ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζει μέσα από την έρευνα του ότι μπορεί να αποδείξει ότι τα αίτια για την κατασκευή της Κιβωτού βασίζεται σε  ψευδείς ειδήσεις. Ενώ δεν διστάζει να το χαρακτηρίσει ως τα πρώτα fake news.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, ο καθηγητής που θεωρείται αυθεντία στην βαβυλωνιακή γλώσσα έχει μεταφράσει με ακρίβεια τα χειρόγραφα  του Έπους του Γκιλγκαμές  όπου αφηγείται την ιστορία της Κιβωτού του Νώε και κάνει λόγο για ασαφή μηνύματα ή με διφορούμενες έννοιες. όπως για παράδειγμα ότι μέσα από το λόγο του Θεού δεν προκύπτουν βροχές που θα οδηγούσαν σε ακραία πλημμύρες  αλλά τρόφιμα που θα έπεφταν από τον ουρανό.

«Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποίησαν είναι πως αυτό το μήνυμα των εννέα γραμμών είναι ένα τέχνασμα, ένα τρικ: πρόκειται για μια ακολουθία ήχων που μπορούν να γίνουν κατανοητά με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Όπως για παράδειγμα η φράση “ice cream” (δηλαδή παγωτό) και «Ι scream (εγώ φωνάζω)» που εκφέρονται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο αλλά σημαίνουν τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ενώ λοιπόν το μήνυμα του θεού Εα μοίραζε υποσχέσεις για φαγητό που θα έπεφτε από τον ουρανό υπάρχει και ένα κρυφό μήνυμα που προειδοποιεί για την μεγάλη πλημμύρα. «Από τη στιγμή που η Κιβωτός έχει κατασκευαστεί ο Ούτα-ναπίστι (δηλαδή ο Νώε) και η οικογένειά του επιβιβάζονται σε αυτή μαζί με τα ζώα και επιβιώνουν ενώ όλοι οι άλλοι πνίγονται» λέει ο καθηγητής.

Τις εννέα πολύτιμες γραμμές, που αποτελούν το μήνυμα του Εα, τις συναντάμε στην 11η πλάκα στην οποία είναι σκαλισμένο το Έπος του Γκιλγκαμές που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για το αρχαιότερο έπος που έχει βρεθεί (c.2100 με 1800 π.Χ.) και περιλαμβάνει θρύλους και ποιήματα των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, μυθικό ή/και ιστορικό πρόσωπο και βασιλέα Ουρούκ που θεωρείται ότι έζησε την 3η χιλιετία π.Χ. Περιλαμβάνει βέβαια και τον περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων (περί το 700πΧ).

Η αποκάλυψη των όσων εξιστορούνται στο έπος το 1872 από τον ασυριολόγο Τζώρτζ Σμιθ, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση καθώς ήταν εύκολα αντιληπτό πως ένα μέρος αυτού αφηγείτο την ίδια ιστορία με αυτή που βρίσκουμε στο βιβλίο της Γένεσης στη Βίβλο, δηλαδή την ιστορία της Κιβωτού του Νώε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here