Η Άγκυρα ετοιμάζεται να διεκδικήσει εικόνες και κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet. 

Στο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι επισκέφθηκαν μουσεία σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και κατέγραψαν κειμήλια και εικόνες της Παναγίας Σουμελά τα οποία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, κυρίως μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Μάλιστα, την πρόθεση της Άγκυρας επιβεβαιώνει στην εφημερίδα και ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Νουρί Ερσόι, λέγοντας ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στη χώρα.
Κειμήλια χρονολογούνται από την περίοδο του Αλέξιου Γ΄ τον Κομνηνού, αυτοκράτορα της Τραπεζούντας από το 1349

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερσόι με επιστολή του δήλωσε στο τουρκικό κοινοβούλιο πως η Παναγία Σουμελά «είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ανατολία» και πως είναι αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τα αντικείμενα που έχουν καταγραφεί τα οποία ισχυρίζονται ότι «εκλάπησαν» ή στάλθηκαν στο εξωτερικό παράνομα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Χαρακτηριστικός και ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας: «Το υπουργείο διεκδικεί την περιουσία της Σουμελά».

Αντικείμενα αποδίδονται στον Αλέξιο Γ’ τον Μέγα Κομνηνό, ο οποίος ήταν ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1349 ως και τον θάνατό του. Πολλά από τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ τη δεκαετία του ‘50.

Στο μοναστήρι πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης, ενώ το 2010 είχε δοθεί άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τελέστηκε λειτουργία στις 15 Αυγούστου για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

reader

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Παναγία Σουμελά. Το μοναστήρι που κατέστρεψαν οι Τούρκοι στη γενοκτονία. Η εικόνα της Παναγίας σώθηκε γιατί είχε θαφτεί σε κοντινό παρεκκλήσι. Βενιζέλος και Ινονού συμφώνησαν να ξεθαφτεί και να μεταφερθεί στην Ελλάδα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here