Το ελιξίριο της αθανασίας, το πολυπόθητο υγρό που προσφέρει αιώνια ζωή και νιάτα, φέρεται να βρέθηκε καλά κρυμμένο σε ένα μπρούτζινο αμφορέα ηλικίας 2.000 ετών, σε τάφο μια οικογένειας Κινέζων ευγενών στην επαρχία Χενάν της Κίνας.

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας των Χαν, τότε που όλα τα βασίλεια της Κίνας ενώθηκαν κάτω από την κυριαρχία του αυτοκράτορα. Η ύπαρξη του αμφορέα με το ελιξήριο της αθανασίας έχει καταγραφεί στην αρχαία ταοϊστική λογοτεχνία, όπως σχετικά μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Περίπου, λίτρα του ενδεχομένως μαγικού υγρού ήρθαν στην επιφάνεια τον περασμένο Οκτώβρη και στην αρχή θεωρήθηκε ότι πρόκειται περί λικέρ, αφού ανέδιδε μια ενδιαφέρουσα αλκοολική οσμή.

Τα ασυνήθιστα συστατικά του αποδείχθηκαν εκείνα της συνταγής για την αθανασία, που αναφέρονται στο αρχαίο ταοϊστικό κείμενο, όπως ανέφερε ο Παν Φουσένγκ, ένας από τους επικεφαλής αρχαιολόγους στην ανασκαφή.

«Είναι η πρώτη φορά που μυθικά γιατροσόφια για την πολυπόθητη αθανασία ανακαλύπτονται στην Κίνα», τόνισε ο Σι Τζιανσέν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Λουολάνγκ.

«Το υγρό είναι σημαντικής σημασίας για τη μελέτη της αρχαίας κινεζικής σκέψης αναφορικά με την κατάκτηση της αιώνιας ζωής, αλλά και για τη μελέτη του Κινεζικού Πολιτισμού», ανέφερε ο Σι.
Στον τάφο έκτασης 210 τετραγωνικών μέτρων, βρέθηκαν επίσης πήλινα αγγεία και αντικείμενα από νεφρίτη και χαλκό. Η σορός του νεκρού έχει διατηρηθεί.

reader

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Οι αρχαίοι κρατούσαν το μυστικό της μακροζωίας; Η έρευνα για το ελιξήριο της ζωής και οι μύθοι για το νέκταρ, την αμβροσία, το Δέντρο της Ζωής και τα ροδάκινα της αθανασίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here