Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ ευθυνών, με τον δήμο Κηφισιάς να επιρρίπτει τις ευθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ αναφέροντας ότι απέστειλε περίπου 200 έγγραφα αιτήματα για κλαδέματα δέντρων πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων, μέσα στο 2020 τα οποία σύμφωνα με το δήμαρχο Γιώργος Θωμάκος δεν απαντήθηκαν ποτέ.
Την ίδια ώρα σε νεότερη ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποκατάσταση», εκτιμώντας ότι επηρεάστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsbomb.gr, εστάλη έγγραφο από τον ΔΕΔΔΗΕ από τις 15 Ιανουαρίου του 2021 σε όλους τους Δήμους των βορείων προαστίων, ζητώντας άδεια από τους Δήμους και από τα Δασαρχεία προκειμένου να γίνει έλεγχος στα δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια.

  

 

Το σχετικό έγγραφο, κοινοποιήθηκε  σε όλους τους Δήμους των βορείων προαστίων όπου 250.000 οικογένειες έμειναν τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα.

 

Η απάντηση του Δήμου Κηφισιάς: σας στείλαμε αιτήματα για κλαδέματα, τα οποία αγνοήσατε.

Σχετικά με τις ευθύνες που οδήγησαν σε εκτεταμένη και πολυήμερη διακοπή ρεύματος στην περιοχή κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας, ο Δήμος Κηφισιάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στον ΔΕΔΔΗΕΑ. Σε αυτήν ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ανέφερε ότι ο δήμος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ και απέστειλε περίπου 200 έγγραφα αιτήματα για κλαδέματα δέντρων πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων, μέσα στο 2020, παραθέτοντας παράλληλα τις 20 παραγγελίες της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου μας που- όπως υποστηρίζει –  δεν απαντήθηκαν.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

“Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος ασφαλώς και γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από την κακοκαιρία.

Στη μεγάλη περιβαλλοντική λαίλαπα που πλήττει τα νοικοκυριά με σημαντικές συνέπειες δεν θα ακολουθήσουμε διχαστικές τακτικές καθώς πιστεύουμε πως τα φυσικά γεγονότα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Στο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που είδε το φως της δημοσιότητας, αναγνωρίζεται η αποκλειστική ευθύνη του «σε περιπτώσεις επαφής ή επικίνδυνης γειτνίασης κλαδιών δέντρων με εναέρια δίκτυα» προκειμένου όπως αναφέρεται στο έγγραφο «να φροντίζουμε (ο ΔΕΔΔΗΕ)  για το κλάδεμα τους». Επίσης, ζητείται από τα Δασαρχεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων η σχετική άδεια ενώ από τους Δήμους ζητείται η συνεργασία και η υπόδειξη επικίνδυνων σημείων.

Ο Δήμος Κηφισιάς ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ και απέστειλε περίπου 200 έγγραφα αιτήματα για κλαδέματα δέντρων πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων, μέσα στο 2020.

Ο Δήμος Κηφισιάς κάθε χρόνο δημοπρατεί εργολαβίες για κοπές και κλαδέματα ψηλών δέντρων που όμως δεν βρίσκονται πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Με υπευθυνότητα και με τον ανάλογο σεβασμό προς τους πολίτες και το πράσινο χαρακτήρα του Δήμου μας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία».

Προς απόδειξη των καταγγελομένων ο Δήμος Κηφισιάς επισυνάπτει 20 σχετικές παραγγελίες της Διεύθυνσης Πρασίνου προς ΔΕΔΔΗΕ που δεν απαντήθηκαν.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μικρότερος των περιστάσεων χρόνια τώρα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και αποδίδοντας ευθύνες για τα δένδρα που έπεσαν στα σύρματα του ηλεκτρικού ρεύματος και προκάλεσαν τις τεράστιες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε πως χρόνια τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί να ανταποκριθεί στις κλήσεις που κάνουν οι δήμαρχοι όταν υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία απέδωσε στο ότι χρόνια τώρα δεν έχουν κλαδευτεί τα δένδρα μέσα από τα οποία περνάει το δίκτυο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανήκει στη ΔΕΗ και είναι προς πώληση σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από τη ΔΕΗ, η οποία έχει δώσει προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης προσφορών – μετά από παράταση – έως τις 19 Φεβρουαρίου.

 ΔΕΔΔΗΕ: Περίπου 100.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα  

«Έως τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στις περισσότερες περιοχές, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποκατάσταση» δηλώνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε βλάβες που οδήγησαν σε διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στη βόρεια Αττική, τη βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Αναλυτικά:

Αττική

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της «Μήδειας» παρουσιάστηκαν βλάβες σε τμήματα 87 γραμμών Μέσης Τάσης (ΜΤ).

Τα καιρικά φαινόμενα κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει ότι εκείνο το διάστημα υπήρξαν βλάβες σε περίπου 70.000 παροχές (νοικοκυριά). Ο αντίστοιχος αριθμός βλαβών σε παροχές το βράδυ της Τρίτης έφθασε σε 30.000. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες αφορούσαν στα ίδια σπίτια.

Η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών οφείλεται σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης. Μόνο στην Αττική, περίπου 1.500 δέντρα έπεσαν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Συνολικά υπήρξαν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές ΜΤ.

Περισσότεροι από 50 στύλοι ΜΤ έσπασαν, κόπηκαν περίπου 40 αγωγοί ΜΤ, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές πάνω από 40 υποσταθμοί ΜΤ.

Αντίστοιχα, στο δίκτυο χαμηλής τάσης (ΧΤ), από την έναρξη της κακοκαιρίας σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που απασχολήθηκαν για την αποκατάσταση των βλαβών ενισχύονταν συνεχώς με επιπλέον προσωπικό. Από το πρωί της Παρασκευής 153 ομάδες, οι οποίες απαρτίζονται από 683 άτομα και πάνω από 300 οχήματα και μηχανήματα έργου, εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο αντίστοιχος αριθμός την Τρίτη ήταν 460 άτομα.

Κεντρική Ελλάδα (Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες)

Στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και στα νησιά των Σποράδων, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου.

Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Μήδειας», επηρεάστηκαν 20.000 νοικοκυριά. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησαν 500 παρεμβάσεις.

Αντικαταστάθηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα δικτύου (ΜΤ και ΧΤ) και 70 στύλοι.

Ήπειρος

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων. Συνολικά προέκυψαν βλάβες σε μήκος δικτύου 94 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας σχεδόν 2.500 σπίτια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (91 άτομα) έκαναν 537 παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων και αντικατέστησαν 8 στύλους

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ εστάλη από τις 15 Ιανουαρίου του 2021 σε όλους τους Δήμους των βορείων προαστίων ζητώντας άδεια από τους Δήμους και από τα Δασαρχεία προκειμένου να γίνει έλεγχος στα δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here