Τον Μάρτιο του 1974 Κινέζοι αγρότες ξεκίνησαν να σκάβουν ένα πηγάδι κοντά στην αρχαία πόλη Χσιάν της Κίνας. Αντί για νερό βρήκαν θαμμένα στο έδαφος έναν πήλινο στρατό από Κινέζους στρατιώτες, άρματα και ιππικό. Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι με το μέγεθος της ανακάλυψης. Aποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

Οι πολεμιστές ήταν οπλισμένοι με πλήρως λειτουργικά χάλκινα όπλα. Δεκάδες δόρατα, λόγχες, άγκιστρα, σπαθιά και 40.000 βέλη έχουν ανακτηθεί. Παρόλο που τα όπλα που είχαν φτιαχτεί από ξύλο καταστράφηκαν, τα χάλκινα παραμένουν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Για χρόνια οι επιστήμονες αναζητούσαν το πώς τα μπρούντζινα όπλα τους είχαν καταφέρει να διατηρηθούν, αφού ήταν θαμμένα για πάνω από δύο χιλιετίες.

Μέχρι τώρα υπήρχε η θεωρία ότι οι αρχαίοι Κινέζοι τεχνίτες είχαν χρησιμοποιήσει μια προηγμένη μέθοδο διατήρησης, βάζοντας χρώμιο στην επιφάνεια των μπρούτζινων όπλων, όπως γίνεται και σήμερα.

Όμως, μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε συνεργασία του London’s Global University και των υπευθύνων του μουσείου με τα αγάλματα, έλυσε το μυστήριο και έδωσε μια άλλη εξήγηση.
Μετά από εξέταση 464 όπλων, περιλαμβανομένων σπαθιών, λογχών και άλλων όπλων, η διατήρησή τους σε τόσο καλή κατάσταση οφείλεται σε μια σειρά ευνοϊκών παραγόντων, όπως η υψηλή περιεκτικότητα του μπρούντζου σε κασσίτερο και η ευνοϊκή σύσταση του εδάφους.

Το χρώμιο δεν έπαιξε ρόλο στη διατήρησή τους. Το χρώμιο που βρέθηκε στις επιφάνειες των όπλων, όπως διαπιστώθηκε, ήταν μόλυνση από το πλούσιο σε χρώμιο βερνίκι που χρησιμοποίησαν οι τεχνίτες για να διακοσμήσουν τα πήλινα αγάλματα των στρατιωτών.

«Οι πολεμιστές από τερακότα και τα περισσότερα οργανικά υλικά του μαυσωλείου επικαλύφθηκαν με προστατευτικά στρώματα βερνικιού πριν ζωγραφιστούν με χρωστικές ουσίες, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα χάλκινα όπλα τους» εξήγησε ο ο Μάρκος Μαρτινόν- Τόρες, ο επιστήμονας που ηγήθηκε τη μελέτη.

«Η μεγαλύτερη ποσότητα χρωμίου που βρέθηκε στα μπρούτζινα όπλα ήταν στα σημεία που ακουμπούσαν σε κάποια κατασκευή φτιαγμένη από άλλο υλικο που πλέον έχει καταστραφεί, όπως οι λόγχες και οι λαβές των σπαθιών από ξύλο και μπαμπού. Πιθανότατα υπήρξε μόλυνση. Το χρώμιο δεν ήταν η αρχαία θεραπεία κατά της σκουριάς» συνέχισε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πολλά από τα καλύτερα διατηρημένα χάλκινα όπλα δεν είχαν χρώμιο στην επιφάνειά τους. Για να διερευνήσουν τους λόγους της συντήρησή τους, προσομοίωσαν τη διάβρωση των χάλκινων όπλων  σε ένα περιβαλλοντικό θάλαμο. Τα όπλα που είχαν ταφεί στο έδαφος του Xi’an παρέμειναν σχεδόν άθικτα μετά από τέσσερις μήνες ακραίας θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ τα όπλα που είχαν θαφτεί σε βρετανικό έδαφος είχαν υποστεί σοβαρή διάβρωση.

 

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Οι 8.000 πήλινοι στρατιώτες και αξιωματικοί που βρέθηκαν στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα που ολοκλήρωσε το Σινικό Τείχος. Έχουν ύψος πάνω από 1.80 και για την δημιουργία τους εργάστηκαν 700 χιλιάδες τεχνίτες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here