Μόλις 750 δολάρια πλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε φόρους τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία, σύμφωνα με τους New York Times.

Μάλιστα, τουλάχιστον σε 10 από τα τελευταία 15 χρόνια, ο αμερικανός πρόεδρος έχει καταφέρει να μην πληρώσει φόρους.

Οι Νew York Times  συγκέντρωσαν όλες τις φορολογικές δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού από τα τελευταία είκοσι χρόνια, αποκαλύπτοντας τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και το πως κατάφερε να κάνει τεράστιες διαγραφές χρεών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια σε φόρους εισοδήματος τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία, αλλά και την επόμενη μετά την επικράτησή του.

«Οι Νιού Γιορκ Τάιμς εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα: Ο παππούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν Γερμανός και όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ άνοιξε οίκο ανοχής

Η δικαιολογία για την οποία δεν πλήρωνε φόρους για τουλάχιστον δέκα από τα τελευταία 15 χρόνια, ήταν διότι οι ζημία του ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα συνολικά κέρδη. Χαρακτηριστικά, την χρονιά που ξεκινούσε τα έργα στον Πύργο Τραμπ (1995), δήλωσε απώλειες 1 δις, με αποτέλεσμα να μην πληρώσει ούτε ένα σεντ ως το 2005.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το διάστημα 2005 -2007, πλήρωσε φόρους 70 εκατ. δολαρίων, αλλά και αυτά τα πήρε πίσω από το Κράτος το 2010 (και με τόκο) εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το 2010, ο Τραμπ είχε επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων, με τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, να φέρεται πως κατέθεσε πέρυσι στο Κονγκρέσο ότι ο Τραμπ δεν πίστευε ότι το κράτος του επέστρεψε τέτοιο ποσό, χαρακτηρίζοντας τους ανθρώπους της κυβέρνησης «βλάκες».

Παράλληλα, οι NYT αναφέρουν πως στην διάρκεια που παιζόταν το ριάλιτι «The Apprentice», οι συμφωνίες που είχε κάνει για την εκπομπή, έφταναν τα 427,4 εκατ. δολάρια, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η εφημερίδα, πήγαν σε επιχειρήσεις, κυρίως σε εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ.

«Fake news» απαντά ο Τραμπ

Δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ, ανέφερε πως τα στοιχεία δεν είναι ακριβή και μάλιστα ζήτησε τα έγγραφα τα οποία διαθέτει η εφημερίδα, κάτι που οι NYT αρνήθηκαν να κάνουν προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η πηγή τους.

«Την τελευταία δεκαετία ο πρόεδρος Τραμπ έχει πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στο κράτος, συμπεριλαμβανόμενων και χρημάτων που αφορούν την καμπάνια του το 2015», ανέφερε ο Αλαν Γκάρτεν, νομικός των επιχειρήσεων του Τραμπ. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως εκκρεμεί μια δεκαετής μάχη ελέγχου με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, για τη νομιμότητα μιας επιστροφής φόρου 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων που ανέφερε πως έλαβε, ενώ την ίδια ώρα δήλωνε τεράστιες απώλειες.

Ο ίδιος ο Τραμπ έκανε λόγο για «fake news», δηλαδή «ψευδείς ειδήσεις», μόλις ενημερώθηκε για το δημοσίευμα.

«Fake news», «πρόκειται για απόλυτα ψευδείς ειδήσεις, απολύτως κατασκευασμένες», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Πλήρωσα πολλά, και πλήρωσα επίσης φόρους στο εισόδημα σε επίπεδο πολιτείας, η πολιτεία της Νέας Υόρκης φορολογεί πολύ», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αρνείται πάντα να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις και δίνει δικαστική μάχη για να μην αποκαλυφθούν, τροφοδοτώντας τη σεναριολογία.

αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο πατέρας του Ντόναλτ Τραμπ συνελήφθη κατά τη διάρκεια επίθεσης της Κου Κλουξ Κλαν σε μετανάστες από τη Τζαμάικα. Ο Τραμπ αρνείται ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης. Τι λένε τα στοιχεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here