Μπεσίκτας, η τουρκική ομάδα που ιδρύθηκε από νέους που έπαιζαν μπάλα στην αυλή του Οσμάν Πασά. Η ιστορική παρεξήγηση με τα χρώματα του συλλόγου λόγω της ήττας των Οθωμανών στους Βαλκανικούς Πολέμους

Μπεσίκτας, η τουρκική ομάδα που ιδρύθηκε από νέους που έπαιζαν μπάλα στην αυλή του Οσμάν Πασά. Η ιστορική παρεξήγηση με τα χρώματα του συλλόγου λόγω της ήττας των Οθωμανών στους Βαλκανικούς Πολέμους
Η επεισοδιακή ίδρυση

Το φθινόπωρο του 1902 μία παρέα νεαρών μαζεύονταν στην αυλή του Οσμάν Πασά (στρατάρχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης και εξασκούνταν σε διάφορα αθλήματα, ανάμεσα σε αυτά και το ποδόσφαιρο.

Ήθελαν να ιδρύσουν έναν σύλλογο, ωστόσο οι συγκεντρώσεις τους θεωρήθηκαν αντρεπτικές και «παράνομες», σε μία περίοδο όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε μεγάλη κρίση. Η μυστική αστυνομία του σουλτάνου απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις αυτές διότι οι νεαροί προέρχονταν από οικογένειες της υψηλής τάξης της Πόλης.

Παρ΄όλα αυτά ο σουλτάνος Χαμίτ μετά από πιέσεις έδωσε την έγκρισή του για τη δημιουργία του συλλόγου, η οποία έγινε στις 4 Μαρτίου 1903. Η αρχική ονομασία ήταν «Γυμναστικός Σύλλογος Μπερεκέτ» και περιελάμβανε τα αθλήματα της πάλης, της γυμναστικής και της άρσης βαρών. Το ποδόσφαιρο εντάχθηκε μεταγενέστερα, το 1908 με την επανάσταση των Νεότουρκων, καθώς δεν ήταν αρεστό διότι το θεωρούσαν ξενόφερτο.

Η Μπεσίκτας και ο μύθος για τα χρώματα της ομάδας

Το 1909 το σωματείο μετονομάστηκε σε «Οθωμανικός Γυμναστικός Σύλλογος Μπεσικτάς», ενώ το 1911 ενσωματώθηκαν στο σύλλογο οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της Πόλης, Βαλιντετσεσμέ και Μπασιρέτ.

Για πολλές δεκαετίες, υπήρχε η πεποίθηση ότι τα αρχικά χρώματα της ομάδας ήταν το κόκκινο και το λευκό, τα οποία άλλαξαν σε μαύρο και λευκό ως ένδειξη πένθους για την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ωστόσο, μετέπειτα έρευνες έδειξαν ότι τα χρώματα της Μπεσίκτας ήταν από την αρχή το μαύρο και το λευκό, εξού και τα προσωνύμια «Μαυραετοί» και Μελανόλευκοι.

Η Μπεσίκτας μέχρι το 1959 συμμετείχε στο στο τοπικό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, ενώ είναι τρίτη σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων πίσω από Γαλατασαράι (20) και Φενερμπαχτσέ (19). Επίσης έχει κατακτήσει 9 φορές το κύπελλο Τουρκίας και 8 φορές το Σούπερ Καπ.

Η Μπεσίκτας έχει φτάσει μέχρι τα προημιτελικά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το 1987 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το 2003 για το Γιουρόπα Λιγκ.

Το γήπεδό της είναι το σύγχρονο «Βόνταφον Αρένα» και βρίσκεται δίπλα στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης και έχει χωρητικότητα 41.903 θεατών.

Έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές ελληνικές ομάδες και μία φορά κυπριακή, με ισάριθμες επιτυχίες. Την περίοδο ΄58 – ΄59 τον Ολυμπιακό για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (3-0, 3-0), τον Αστέρα Τρίπολης την περίοδο 2014-2015 για το Γιουρόπα Λιγκ (1-1, 2-2) και ξανά τον Ολυμπιακό το 2016 -2017 για το Γιοουρόπα Λιγκ (1-1, 4-1). Τη μοναδική φορά που βρήκε κυπριακή ομάδα στο δρόμο της, τον ΑΠΟΕΛ, η τουρκική ομάδα πέτυχε δύο νίκες με το ίδιο σκορ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο ΄86 – ΄87 (3-0, 3-0)

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο θρυλικός Έλληνας «Λευτέρ» που έπαιξε με την εθνική Τουρκίας και τη μεικτή κόσμου. Αγωνίσθηκε με την ΑΕΚ είναι το σύμβολο της Φενέρμπαχτσε και στην κηδεία του πήγε και ο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.