Δευτέρα, 6 Ιούλιος 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα προκλητική δήλωση Ερντογάν: «Η Αγία Σοφία προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Αγια Σοφιά προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με αφορμή την προσευχή στην Αγιά Σοφιά το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο των εορτασμών”για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος  απάντησε στις αντιδράσεις της Αθήνας και εξέφρασε μάλιστα αίτημα για τζαμί στην Αθήνα.

«O Mωάμεθ Β’ ο Πορθητής όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν ανταποκρινόμενα στις ανάγκες», είπε στα εγκαίνια ενός νοσοκομείου ο Ερντογάν.

«Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος.Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη της περιόδου 1870-1900 μέσα από τον φακό του Σουηδού Berggren. Έστησε εργαστήριο στη μεγάλη οδό του Πέρα 

«Νενίκηκά σε Σολομών». Η ιστορική φράση του Ιουστινιανού όταν αντίκρισε την Αγία Σοφία στα εγκαίνια. Τι συνέβη στα εντυπωσιακά θυρανοίξια του ναού 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων