Ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. 

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων και το μήκος του θα φτάνει τα 26 χιλιόμετρα. Μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.

Παράλληλα, αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων με την προσθήκη, προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Το έργο εκτός από το αμυντικό χαρακτήρα του, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Θα κατασκευαστούν ακόμα οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Μακέτα του έργου

Η παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά του εμποδίου στον Έβρο έγινε από Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σύμβουλος επίβλεψης έργου, Γεώργιος Ντουνιάς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Έβρο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Το ηλεκτρονικό «τείχος» στον Εβρο

Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ υψώνει ένα ψηφιακό «τείχος» για να ενισχυθεί το έργο των περιπόλων. Όπως γράφει το iefimerida το πρώτο σκέλος αφορά σε ένα αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών στο Δίλοφο, το οποίο καλύπτει ένα τμήμα 47 χιλιομέτρων, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Θα ακολουθήσει η δημιουργία τριών όμοιων κέντρων που θα καλύψουν τα κενά.

Το δεύτερο σκέλος του ψηφιακού «τείχους» της ΕΛ.ΑΣ είναι τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν αισθητή την παρουσία των αστυνομικών σε μεγάλη απόσταση και έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Η κύρια χρήση τους γίνεται όταν παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στην τουρκική όχθη και -καθώς ακούγονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων-τους αναγκάζει να επιστρέψουν στην τουρκική ενδοχώρα.

Ηχοβολιστικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ:

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Πρόνοια, η συνοικία του Ναυπλίου που έχτισε ο Καποδίστριας για να στεγάσει εξαθλιωμένους πρόσφυγες του Αγώνα. Εκεί αποδεκατίστηκαν χιλιάδες Βαυαροί στρατιώτες του Όθωνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here