Δημοσίευμα των New York Times θέλει την AstraZeneca να προχώρησε σε δεύτερη αναστολή των δοκιμών του εμβολίου στις αρχές Σεπτεμβρίου καθώς εμφανίστηκε, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εφημερίδας, δεύτερο άτομο που παρουσίασε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια γυναίκα, η οποία συμμετείχε στις δοκιμές στη Βρετανία και μετά τη λήψη δόσης, εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αδυναμία, αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η AstraZeneca πάντως δεν επιβεβαίωσε τη διάγνωση στη δεύτερη περίπτωση. Ωστόσο, άνθρωπος από το στενό περιβάλλον της γυναίκας μίλησε στους Times και επιβεβαίωσε ότι η ασθένεια είχε επισημανθεί ως εγκάρσια μυελίτιδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η παρενέργεια που παρατηρήθηκε και σε δεύτερη συμμετέχουσα είναι σπάνια, αλλά κρίνεται σοβαρή, ενώ οι ειδικοί δήλωσαν ότι η εύρεση ακόμη και μιας υπόθεσης μεταξύ χιλιάδων συμμετεχόντων στη δοκιμή θα μπορούσε να είναι «κόκκινη σημαία» και να σταματήσει εντελώς τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca.
«Αν υπάρχουν ήδη δυο περιπτώσεις, τότε το σχέδιο αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Mark Slifka, ειδικός επί των εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Oregon Health and Science για να συνεχίσει: «Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here