Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό κώδικα ανακοίνωσε  στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες. Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση. Να αναγκαστεί να έρθει ο κ. Μητσοτάσης, που κρύβεται», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας ζητάω, κύριε υπουργέ, να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο» είπε για να προσθέσει «Στο βαθμό όμως που επιμένετε -και από ό,τι βλέπω επιμένετε- είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα. Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας»

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά λόγου. Δεν τιμούν όμως τον ίδιο όσα είπε. Είπε για νομοσχέδιο που συζητείται στα μουλωχτά όταν συζητείται δέκα ημέρες με δημόσιες συνεδριάσεις. Είπε για εξυπηρέτηση τραπεζών όταν οι τράπεζες έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με τις προωθούμενες διατάξεις Αιδώς Αργείοι».

Ο υπουργός υπενθύμισε στο Σώμα τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα περί «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» για να ενημερώσει ότι επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης εγιναν περισσότερες από 25 χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

«Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί. Έγιναν 25 χιλιάδες. Είχατε πει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη για να έρθει ο κ. Τσακαλώτος και να πει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι καλό για τράπεζες και για κοινωνικούς λόγους. Είχατε πει για σεισάχθεια και εσείς καταργήσατε την προστασία πρώτης κατοικίας. Είχατε πει για διαγραφή χρεών. Και τελικά πήγατε στην τεράστια απώλεια των ελλήνων φορολογούμενων με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για προστασία πρώτης κατοικίας. Σας το είπαν οι φορείς. Προστασία πρώτης κατοικίας με οριζόντιο τρόπο δεν υφίσταται στην χώρα από τον Φεβρουάριο 2019 με υπογραφή Τσίπρα».

Πλέον, η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διακοπεί προκειμένου να απαντήσει η κυβέρνηση εάν δέχεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας άμεσα ή αν θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου διήμερου όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας : ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα : Κορωνοϊός : Νέο αρνητικό ρεκόρ με 882 κρούσματα. 15 θάνατοι και 90 διασωληνωμένοι τις τελευταίες 24ώρες

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here