Λίγο πριν την εκκίνηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια».

Μιλώντας σε πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να αφήσει πίσω της τις εντάσεις και να ξεκινήσει «μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου» ενώ έκανε λόγο για » μαξιμαλιστικούς χάρτες που εγκλωβίζουν την Τουρκία στις ακτές της»

Αναφέρθηκε ακόμη στα εμπόδια που έβαλαν οι «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στην προσπάθεια εισόδου της Τουρκίας στην Ένωση ενώ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «στρατηγική τύφλωση» στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλού Τσαβούσογλου, ο οποίος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα, όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα συνεχίσεις τις σεισμογραφικές έρευνες με το «Oruc Reis».

«Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι συμφωνήθηκε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, κάτι που διέψευσαν ελληνικές διπλωματικές πηγές. «Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.

Η Αθήνα, ωστόσο, διέψευσε με τις διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες«.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η μάχη στο Λεβίδι που άνοιξε τον δρόμο για την Τριπολιτσά. Ποιος ήταν ο ανιψιός του Κολοκοτρώνη που αρνήθηκε να υποχωρήσει και ταμπουρώθηκε για να πολεμήσει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here