18 Ιουνίου 1964
Σαιντ Ογκουστίν, Φλόριντα

Λευκοί και μαύροι διαδηλωτές βούτηξαν στην πισίνα του ξενοδοχείου Μόνσον Μότορ Λοτζ, στην περιοχή Σαιντ Ογκουστίν της Φλόριντα.
Διαμαρτύρονταν κατά του φυλετικού διαχωρισμού και τα άνισα κοινωνικά δικαιώματα.
Πριν από μία εβδομάδα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε συλληφθεί στο ίδιο ξενοδοχείο, όταν αρνήθηκε να αποχωρήσει από το εστιατόριο που ήταν μόνο για λευκούς.

Στην περιοχή επικρατούσε αναταραχή ήδη από το 1963, εξαιτίας συνεχόμενων διαδηλώσεων εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού.
Οι αφροαμερικάνοι και οι υποστηρικτές τους διοργάνωναν ειρηνικές διαμαρτυρίες, οι οποίες δέχονταν τα βίαια αντίποινα της αστυνομίας.
Η σύλληψη της ηγετικής μορφής του αγώνα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οδήγησε μια ομάδα διαδηλωτών να βουτήξουν στην πισίνα του ξενοδοχείου, παραβλέποντας την πινακίδα που έγραφε: «Μόνο λευκοί».

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Τζέιμς Μπροκ, εξαγριώθηκε και απάντησε, χύνοντας υδροχλωρικό οξύ στην πισίνα,για να διώξει τους μαύρους καταπατητές.
Δεκάδες φωτογράφοι βρίσκονταν στο σημείο, καθώς είχαν ειδοποιηθεί για τη διαμαρτυρία και απαθανάτισαν το στιγμιότυπο.
Αρχικά, οι κολυμβητές τρομοκρατήθηκαν, αλλά ένας από αυτούς, ο Τζέι Τ. Τζόνσον, τους εξήγησε ότι δεν κινδύνευαν.

Η συγκεκριμένη μορφή υδροχλωρικού οξέως ήταν αλλοιωμένη και χρησιμοποιούνταν ακριβώς για να καθαρίζει το νερό της πισίνας.
Η ποσότητα που έχυσε στο νερό ήταν τόσο μικρή, που δεν απειλούσε καθόλου την υγεία των κολυμβητών.
Ο Μπροκ το γνώριζε και ήθελε μόνο να τρομάξει τους διαδηλωτές,για να φύγουν.
Όταν όλοι σιγουρεύτηκαν ότι το υγρό ήταν άκακο, βούτηξε στην πισίνα και ένας αστυνομικός για να συλλάβει τους διαδηλωτές!
Οδηγήθηκαν στη φυλακή με τα βρεγμένα μαγιό και οι αστυνομικοί αρνούνταν να τους δώσουν φαγητό, επειδή προσέβαλαν τη δημόσια αιδώ με τη γύμνια τους.

Πολλοί υποστήριξαν τη στάση του ξενοδόχου Τζέιμς Μπροκ και δικαιολόγησαν τη συμπεριφορά του, λέγοντας ότι βγήκε εκτός εαυτού.
Γνωστοί του ισχυρίστηκαν ότι ήθελε απλώς να προστατέψει την ιδιοκτησία του από τις φασαρίες που θα ακολουθούσαν και δεν σκόπευε να προκαλέσει κακό στους διαδηλωτές.

Αν και κανείς δεν κινδύνευσε πραγματικά, η φωτογραφία και η λέξη «οξύ» ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μαζικές αντιδράσεις, αλλά και την προσοχή του προέδρου Λίντον Τζόνσον.
Την επόμενη μέρα ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε το φυλετικό διαχωρισμό και διακρίσεις σε όλη την Αμερική. Τυπικά, λευκοί και μαύροι μπορούσαν να κολυμπούν στις ίδιες πισίνες.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Η συγκλονιστική εμπειρία του λευκού συγγραφέα που «έζησε» σαν μαύρος. Δέχθηκε επιθέσεις, απαξιωτική συμπεριφορά, περιφρόνηση και τελικά στοχοποιήθηκε από την Κου Κλουξ Κλαν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here