Ο Μπένι Άντκινς γεννήθηκε το 1934 στην Αλαμπάμα και εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό στις 5 Δεκεμβρίου 1956. Ο πόλεμος του Βιετνάμ τον βρήκε στις ειδικές δυνάμεις. 

Ο πόλεμος του Βιετνάμ
Στο Βιετνάμ συμμετείχε σε 3 αποστολές

Adkins
Πηγή: https://images.app.goo.gl/3qPFzbaK9fK4n8TRA

Η μάχη του Date of Action

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στο Βιετνάμ το τριήμερο 9-12 Μαρτίου 1966 έλαβε μέρος στη μάχη του Date Action ως Διοικητής της 5ης ομάδας καταδρομέων. Η μάχη κράτησε 38 ολόκληρες ώρες. Η αμερικανική βάση στο Date Action δέχτηκε σφοδρή επίθεση τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου 1966 .Ο Άντκινς και οι άντρες του ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν στο πεδίο της μάχης.
Παρότι τραυματίστηκε συνέχισε να μάχεται σκληρά. Βλέποντας ότι πολλοί από τους άντρες του είχαν χτυπηθεί έσπευσε να απομακρύνει από το πεδίο της μάχης αρκετούς από αυτούς με ασφάλεια στο ιατρείο της μονάδας του.

Ταυτόχρονα ένας συνάδελφος του,  ο λοχίας Γκίμπσον, που ήταν σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε από τον Άντκινς σε ελικόπτερο το οποίο είχε σπεύσει στο σημείο.
Παρά τα συντριπτικά εχθρικά πυρά, ο Άντκινς συνέχισε να μεταφέρει τους συντρόφους του.
Οι αμερικανοί είχαν 40 νεκρούς και τραυματίες. Από τα δυο ελικόπτερα που έσπευσαν στο σημείο για να παραλάβουν τους πληγωμένους, το ένα καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά των Βιετκόνγκ. Ο Άντκινς  κουβάλησε στο δεύτερο ελικόπτερο τους περισσότερους αμερικανούς στρατιώτες .

Την επόμενη μέρα οι Βιετκόνγκ κατάφεραν και εισήλθαν στην αμερικανική βάση, ο Άντκινς με λίγους άνδρες συνέχισαν να πολεμούν, όχι πια για να υπερασπιστούν τη βάση αλλά τη ζωή τους.

Η αμερικανική διοίκηση έδωσε εντολή να εκκενωθεί η βάση και ο Άντκινς με τους άντρες του ανέλαβαν να καλύψουν την υποχώρηση αλλά και να καταστρέψουν όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα για να μη πέσουν στα χέρια του εχθρού. Πολέμησαν έξω από το στρατόπεδο και δεν πρόλαβαν να επιβιβαστούν στα τελευταία ελικόπτερα.

Η εκκένωση της ομάδας του

Ο Αντκινς τότε πήρε μια παρακινδυνευμένη απόφαση: μετέφερε την ομάδα του μέσα στη ζούγκλα και, τελικά παρά το ρίσκο, οι αμερικανοί καταδρομείς κατάφεραν να παρακάμψουν τις θέσεις των Βιετκόνγκ και να διασωθούν από αμερικανικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό πεντάγωνο ο Άντκινς τραυματίστηκε 18 φορές και σκότωσε 175 στρατιώτες του εχθρού.

Άντκινς
Ο Μπάρακ Ομπάμα παρασημοφορεί τον στρατιώτη Άντκινς

Ο Άντκινς αποστρατεύτηκε από τον αμερικανικό στρατό το 1978  και ένα χρόνο μετά πήρε το πτυχίο του και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του.
Εργάστηκε ως δάσκαλος και έκανε και νυχτερινά μαθήματα ως καθηγητής στο Southern Union Junior College.
Είναι παντρεμένος 59  χρόνια με τη σύζυγό του Μαρία και έχει 5 παιδιά. Το 2014 έλαβε το μετάλλιο της τιμής ( Medal of Honor ) από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Άντκινς
Απόσπασμα από την επιστολή της παρασημοφόρησης του Άντκινς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here