Στη φωτογραφία, ο συνταγματάρχης Φράνσις Φέντον, αποδίδει φόρο τιμής σε έναν νεαρό άνδρα που χάθηκε στον αιματηρό πόλεμο της Οκινάβας.
Με μόνη διαφορά ότι κάτω από την αμερικανική σημαία βρίσκεται ο μικρότερος γιος του Μάικλ, ο οποίος κατετάγη στον στρατό και πολέμησε ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του.

Ο Φράνσις Φέντον μπήκε στο Ναυτικό Σώμα το 1917. Από τότε η πορεία του υπήρξε σταθερά ανοδική με πολλές τιμές και παράσημα για την ανδρεία και το θάρρος του.

O Μάικλ Φέντον

Όταν πλέον είχε φτάσει στα ανώτερα διοικητικά στρώματα αποφάσισε να τον ακολουθήσει και ο μικρός του γιος, Μάικλ. Στις 17 Αυγούστου 1943 κατετάγη στο 5ο Ναυτικό Σύνταγμα, στο 1ο τμήμα μηχανικών.
Ήταν όμως μια ειδικότητα που δεν είχε θέση στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως θα επιθυμούσε ο νεαρός στρατιώτης.
Ύστερα από κάποιες προσπάθειες κατάφερε τελικά να υπηρετήσει ως σκοπευτής στον πόλεμο της Οκινάβας.
Πατέρας και γιος συναντήθηκαν μια μόνο φορά κατά τη διάρκεια της μάχης.
Είπαν τα νέα τους, αναπόλησαν, πήραν κουράγιο και τότε ο συνταγματάρχης αποκάλυψε στον γιο του ότι κατετάγη και ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας.
Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που μίλησαν.

Στις 7 Μαϊου 1945, ο Μάικλ σκοτώθηκε τη στιγμή που προσπαθούσε να αντικρούσει τα ιαπωνικά αντίποινα. Όταν ο πατέρας έμαθε για τον χαμό του γιου του κατευθύνθηκε αμέσως στο σημείο που ήταν η σορός. Γονάτισε και προσευχήθηκε μπροστά στο άψυχο σώμα.

Γύρισε και κοίταξε γύρω του όλα τα άψυχα κορμιά των άλλων στρατιωτών.
«Αυτές οι φτωχές ψυχές δεν είχαν τους πατεράδες τους εδώ» ψέλλισε.
Μετά την ταφή, ο συνταγματάρχης επέστρεψε στην έδρα του και έγραψε ένα σύντομο σημείωμα στη σύζυγό του, στο οποίο της εξιστορούσε τα θλιβερά γεγονότα.
Εκείνη όμως γνώριζε ήδη. Της είχε σταλεί τηλεγράφημα από τον διοικητή του Μάικλ, ο οποίος την ενημέρωνε ότι έπεσε ηρωικά στη μάχη.
Την επόμενη ημέρα, ο Φράνσις Φέντον κέρδισε το δεύτερο χάλκινο αστέρι της καριέρας του.
Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την μητέρα του Μάικλ για την απώλειά της, εκείνη αναφέρθηκε σε ένα γράμμα που της είχε στείλει ο γιος της, στο οποίο της έλεγε πόσο περήφανος αισθανόταν που υπηρετούσε την πατρίδα και ότι ήταν έτοιμος να δώσει τη ζωή του για αυτή.
Τόσο ο συνταγματάρχης όσο και ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας επέζησαν από τον πόλεμο.
Η σορός του Μάικλ μεταφέρθηκε στο Εθνικό Νεκροταφείο του Ειρηνικού.

Διαβάστε επίσης: Γκιαπ. Ο στρατηγός που στο Βιετνάμ συνέτριψε πρώτα τους Γάλλους και μετά τους Αμερικάνους. Ο καθηγητής ιστορίας, που έγινε ο «πρώτος αντάρτης» και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους στρατηγούς … 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here