Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βρεθεί πριν από περίπου 100 χρόνια ένας άλλος ένοικος του Λευκού Οίκου, οποίος υποτίμησε την πανδημία και τελικά νόσησε. Πρόκειται για τον Γούντροου Γουίλσον, ο οποίος τον Απρίλιο του 1919 αρρώστησε από τη λεγόμενη ισπανική γρίπη.

Βρισκόταν στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί το τέλος του Α′ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν η σύζυγός του, Εντίθ έσπευσε να παρέμβει προκειμένου να βεβαιωθεί όσοι το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα μάθαιναν ότι ο πρόεδρος πάσχει από την επικίνδυνη νόσο.

«Η σύζυγος του Γουίλσον μπόρεσε να κρύψει την ασθένειά του, δημιουργώντας μια ″φούσκα″ γύρω του», δήλωσε ο Τόμας Σβαρτζ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιτ του Νάσβιλ, στο NBC News. «Δικαιολόγησαν την κατάσταση της υγείας του ως δήθεν προερχόμενη από υπερβολική εργασία, κάτι που οι άνθρωποι θα πίστευαν καθώς ο Γουίλσον ήταν γνωστό ότι ήταν εργασιομανής», πρόσθεσε.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έκανε ακριβώς το ίδιο λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Γουίλσον υπέστη ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και η ίδια παρενέβη για να βοηθήσει στη διοίκηση της χώρας, στα τελευταία της προεδρίας του συζύγου της.

Την εποχή του Γουίλσον οι Αμερικανοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει πλήρως πόσο φονική ήταν η ισπανική γρίπη, που προκάλεσε το θάνατο περίπου 675.000 Αμερικανών και έως και 50.000.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Ο Γουίλσον γλίτωσε από τη σκληρή κριτική, που δέχεται τώρα ο Τραμπ απλώς και μόνο επειδή δεν μιλούσε καθόλου δημόσια για την ισπανική γρίπη.

Πηγή φωτογραφίας : wikicommons

«Δεν έκανε ποτέ δημόσια δήλωση σχετικά με την πανδημία», επιβεβαίωσε ο Πάτρικ Μάνεϊ, καθηγητής ιστορίας στο Boston College. «Ως αποτέλεσμα, ήταν μια από τις λιγότερο γνωστές καταστροφές οποιουδήποτε είδους» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Τζον Μπάρι, συγγραφέα βιβλίου για την ισπανική γρίπη «όπως και ο Τραμπ, ο Γουίλσον δεν ανεχόταν κριτική ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς. Κι όλα αυτά συμβάλλουν στο να γίνει κατανοητή η πλήρης σιωπή του για την πανδημία μόνον υπό το πρίσμα ότι δεν ήθελε να εκτραπεί η προσοχή του ιδίου και των Αμερικανών από την πολεμική προσπάθεια».

«Αντί να διδαχθούμε από το 1918», λέει ο Δρ. Κοχ, «αυτή η χώρα εξακολουθεί να υποτιμά αυτόν τον ιό και δεν γίνεται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό».

Πηγή αρχικής φωτογραφίας/ πληροφορίες : NBC NEWS 

Διαβάστε ακόμα : Ο Τραμπ έκανε βόλτα έξω από το νοσοκομείο για να χαιρετίσει τους οπαδούς του. Για παράνοια μιλάνε οι επικριτές του. «Τσακισε τον Covid» λένε οι υποστηρικτές του 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here