Ο Τζον Κένεντι, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, είχε ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια ως ναυαγός στα νησιά του Σολομώντα στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το γεγονός αυτό ενίσχυσε αργότερα τη φήμη του ως ήρωα πολέμου και τον βοήθησε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τον Αύγουστο του 1943 και ενώ υπηρετούσε τη θητεία του, ο Κένεντι και το πλήρωμα του σκάφους του PT-109 (patrol torpedo) αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν όταν συγκρούστηκαν με γιαπωνέζικο αντιτορπιλικό.
Δύο από τους ναύτες του πληρώματος σκοτώθηκαν επί τόπου. Ο Κέννεντυ βλέποντας το πλοίο να βάζει νερά έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το σκάφος. Οι άντρες κολύμπησαν ως το κοντινό νησί Kasolo.
Ο Κένεντι, που πριν από τον πόλεμο ήταν στην κολυμβητική ομάδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μετέφερε κολυμπώντας τον Patrick McMahon, μηχανικό του πλοίου που είχε τραυματιστεί σοβαρά.
Οι 11 άντρες κολύμπησαν 4 ώρες για να καλύψουν την απόσταση ως το νησί, περίπου 5-6 χιλιόμετρα. Το νησί όπου έφτασαν είχε μόλις 90 μέτρα διάμετρο,και οι στρατιώτες έπρεπε να επιβιώσουν χωρίς τροφή και νερό. Ταυτόχρονα έπρεπε συνεχώς να κρύβονται από τα διερχόμενα γιαπωνέζικα πλοία που περιπολούσαν.
Όταν η δίψα και οι κακουχίες εξάντλησαν την ομάδα ο Κένεντι αποφάσισε να κολυμπήσει ως τα νησιά Naru και Olasana, σχεδόν 4 χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να βρει νερό.
Αφού διαπίστωσε ότι το Olasana είχε πόσιμο νερό και κοκοφοίνικες, επέστρεψε στους άνδρες του για να τους οδηγήσει στη σωτηρία.
Η καρύδα του Κένεντι έσωσε τη ζωή των ναυαγών
Ο Κένεντι, για τις προσπάθειες να σώσει τους άντρες του, έγινε ήρωας πολέμου, γεγονός που τον βοήθησε πολύ στη μελλοντική πολιτική του καριέρα. Έτσι το νησί μετά την περιπέτεια του πιο γνωστού προέδρου των ΗΠΑ, μετονομάστηκε σε νησί Κένεντι.
Οι ναυαγοί εντοπίστηκαν και διεσώθηαν έξι μέρες μετά, όταν ο Κένεντι χάραξε πάνω σε μια καρύδα έκκληση για βοήθεια και την έδωσε σε ένα ζευγάρι ντόπιων. Τους είπε σε περίπτωση που δουν Γιαπωνέζους, καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλές ιαπωνικές βάσεις, να σβήσουν το μήνυμα. Τελικά οι ντόπιοι παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν από κάποια ιαπωνική περιπολία, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή. Αργότερα η καρύδα βρέθηκε στα χέρια του Ernest Gibson που υπηρετούσε στο 43ο τμήμα πεζικού, ο οποίος την επέστρεψε στον Κέννεντυ.
Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, ο Κέννεντυ είχε την καρύδα σε γυάλινη θήκη πάνω στο γνωστό οβάλ γραφείο των Αμερικανών προέδρων. Σήμερα βρίσκεται στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης στο John F. Kennendy Library.
Η περιπέτεια του Κέννεντυ έγινε τραγούδι, βιβλίο, ταινία, τηλεοπτική σειρά, ακόμα και παιχνίδι.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αυτό είναι το playlist με τα ελληνικά τραγούδια που ζήτησε να πάρει μαζί της στην Αμερική η Τζάκι Κέννεντυ. Τα άκουσε σε εκπομπή της ελληνικής ραδιοφωνίας όταν βρισκόταν στη Μύκονο και ζήτησε αμέσως τη μαγνητοταινία
Ειδήσεις σήμερα:
- «Ομπρέλα» προστασίας η απόφαση του ΣτΕ για τον μνημειακό οικισμό στην Ύδρα. Επιτρέπονται μόνο οι ανακατασκευές κτιρίων
- Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις στη Φλόριντα. «Γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο αν δεν φύγετε»
- YouTuber κατανάλωσε 16.000 θερμίδες σε μαραθώνιο φαγητού 50 ωρών. Ποιες ήταν οι συνέπειες στην υγεία του
- Απεργία αύριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Χωρίς προαστιακό στις 10 Οκτωβρίου. Η επίσημη ανακοίνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ