Κύματα αντιδράσεων προκάλεσε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι που προέβαλε τεστ παρθενίας στην γαλλική τηλεόραση. Η αποκαλούμενη και «τελετή του μαντιλιού» είναι μία παράδοση κατά την οποία οι νέες νύφες αποδεικνύουν την «αγνότητά» τους πριν από τον γάμο.

Η υπουργός Ιθαγένειας Μαρλέν Σιαπά έστειλε επιστολή στο ανώτερο συμβούλιο οπτικοακουστικών μέσων, δηλώνοντας εξοργισμένη από τον τρόπο με τον οποίο η εκπομπή «Απίστευτοι γάμοι Ρομά» χειρίστηκε την τελετή, κατά την οποία παρακολουθεί κανείς τη νύφη να εξετάζεται από γυναίκες συγγενείς λίγο πριν από τον γάμο.

Η εν λόγω σειρά του καναλιού TFX παρουσιάζει τις παραδόσεις σχέσεων και γάμου της καταλανικής κοινότητας Ρομά της πόλης Περπινιάν. Σε επεισόδιο που μεταδόθηκε τον Φεβρουάριο, οι τηλεθεατές παρακολούθησαν στους δέκτες τους, εν μέσω των προετοιμασιών για έναν πλούσιο γάμο, το κρεβάτι στο οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η εν λόγω τελετή. «Σε αυτό το κρεβάτι μια γυναίκα με ειδική εκπαίδευση δοκιμάζει την αντίσταση του υμένα της Ναομί με ένα λεπτό μαντίλι.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Η τελετή του μαντιλιού είναι παραδοσιακή και αναπόφευκτη. Εάν η Ναομί είχε σεξουαλικές σχέσεις, ο γάμος θα ακυρωθεί», εξήγησε ο παρουσιαστής στην εκπομπή. Σε άλλες σκηνές, γυναίκες της κοινότητας ανέφεραν ότι η τελετή είναι σημαντική «για την οικογένεια του αγοριού. Για να ξέρουν ότι έχει πάρει μια όμορφη γυναίκα που είναι παρθένα». Όταν τις ρώτησαν αν οι άνδρες θα έπρεπε να έχουν παρόμοιες δοκιμασίες, μια γυναίκα απάντησε πως «δεν είναι έτσι. Ξεκινάμε με την πεποίθηση ότι εάν ένας νεαρός άνδρας δεν βγαίνει στα πάρτι και δεν βλέπει άλλα κορίτσια πριν παντρευτεί, τότε μετά θα τον γάμο θα του έχει λείψει. Είναι μια εμπειρία που πρέπει να έχει».

Στην επιστολή της, η Σιαπά δήλωσε εξοργισμένη με τον περίπου δεδομένο τόνο του προγράμματος. «Ο θεσμός του γάμου εξευτελίστηκε, χωρίς κανένα σχολιασμό», έγραψε. Πρόσθεσε ότι η εκπομπή ήταν «ακόμη πιο αηδιαστική» επειδή μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος «που απαγορεύει τα τεστ παρθενίας και διασφαλίζει τη συγκατάθεση και των δύο συντρόφων σε έναν γάμο».

Μια ρήτρα του γαλλικού νόμου καθιστά παράνομο για τους γιατρούς να εκδίδουν πιστοποιητικά παρθενίας. Το άρθρο απευθύνεται κυρίως στη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι γιατροί που δίνουν πιστοποιητικά παρθενίας θα κινδυνεύουν με έναν χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Επίσης, οι μη υγειονομικοί που κάνουν τεστ παρθενίας, ακόμη και με τη συναίνεση της γυναίκας, θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για βιασμό.

Όπως αναφέρει το BBC, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σιαπά διαμαρτύρεται έντονα για σεξισμό σε προγράμματα της γαλλικής τηλεόρασης. Πέρυσι, ως υπουργός Ισότητας, έδωσε εντολή να συνταχθεί έκθεση η οποία επέκρινε τα ριάλιτι για τη διαιώνιση στερεοτύπων. «Τα ριάλιτι δίνουν έμφαση στην υπερ-θηλυκότητα των γυναικών υποψηφίων και την υπερ-αρρενωπότητα των ανδρών.

Από αυτό τον διαχωρισμό πηγάζει μια εικόνα για τις σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που είναι στερεοτυπική και άνιση», ανέφερε η έκθεση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η πρακτική της επιθεώρησης του παρθενικού υμένα, οπτικά ή με τα δάχτυλα, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.

αρχική φωτογραφία: YouTube

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here