Τον απολογισμό της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων κάνουν σήμερα οι γαλλικές δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό πυροσβεστικό σώμα έσβησαν όλες οι εστίες φωτιάς. Η φωτιά είχε τεθεί υπό ελέγχο από τα ξημερώματα.

Όσα έργα ανεκτίμητης αξίας διασώθηκαν θα μεταφερθούν στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να γίνει εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί και να αρχίσει η αποκατάστασή τους.

Αρχικά μεταφέρθηκαν στο «Hôtel de Ville» και μέχρι αύριο θα έχουν μεταφερθεί στο Λούβρο.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ευχαρίστησε όσους διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν τα πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ήταν και το «Ακάνθινο στεφάνι», ο χιτώνας του Λουδοβίκου Θ΄, ένα κομμάτι ξύλου που σύμφωνα με τους Καθολικούς ανήκει στον Τίμιο Σταυρό, καθώς και ένα καρφί που επίσης φέρεται να είναι από τη σταύρωση.

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα.
Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας.

Ο χιτώνας είναι ένα λινό ένδυμα που πιστεύεται ότι ανήκει στον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας, ο οποίος στέφθηκε το 1226, συμμετείχε στην έβδομη σταυροφορία και πέθανε κατά τη διάρκεια της 8ης σταυροφορίας, το 1270. Αγιοποιήθηκε το 1297. 

Εκτός από τα αντικείμενα που σώθηκαν από τους πυροσβέστες, από τις φωτιές γλίτωσαν και κάποια μπρούτζινα γλυπτά που είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης.

Μεταξύ των θησαυρών που διεσώθησαν από την πυρκαγιά είναι επίσης ο βόρειος ρόδακας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν σώθηκαν οι ρόδακες στα νότια και τα δυτικά του ναού.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το εκκλησιαστικό όργανο, με τους 8.000 σωλήνες.

Τα περίφημα βιτρό, που «είναι από τα σπουδαία αριστουργήματα του Χριστιανισμού», δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο έχουν καταστραφεί.

«Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτίριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της νύκτας», επεσήμανε νωρίτερα ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να καθαρίσουν αν η δομή είναι σταθερή.

«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύκτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», συνέχισε.

«Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει», τόνισε ο Νουνές.

H πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του, ωστόσο σώθηκε η πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια. Οι πυροσβέστες δεν πρόλαβαν να κατεβάσουν κάποιους μεγάλους πίνακες μεγάλης αξίας.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Τα αίτια της φωτιάς δεν είναι ακόμη γνωστά και έχουν ξεκινήσει οι έρευνες.

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Από τι έπασχαν ο Κύκλωπας, ο Κέκροπας και ο Κουασιμόδος. Τι απαντήσεις δίνει η επιστήμη για τα τέρατα της μυθολογίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here