Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής από τη Θεσσαλονίκη, Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αγάθων Ιακωβίδης βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του από ανακοπή καρδιάς. Πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι του το μεσημέρι και διαπίστωσε ότι έχει πεθάνει. Λέγεται ότι ο τραγουδιστής δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ο Αγάθων Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι’ αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες.

Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο.

Διαβάστε ακόμα: Η πολιτική πίσω από την Eurovision. Η δικτατορία του Φράνκο, το Κυπριακό, το Τείχος του Βερολίνου και άλλες ιστορίες

Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώθηκε σε αυτήν αποκλειστικά. Είχε στην κατοχή του πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποίησε τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιούργησε το «Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», με το οποίο έπαιζε σε μαγαζιά, έκανε συναυλίες και ηχογράφησε δύο δίσκους.

Το 1981 αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάζεται με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Έγινε πιο γνωστός και πραγματοποιούσε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 εγκαταστάθηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη.

Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας μαζί με το συγκρότημα Κόζα Μόστρα, με το τραγούδι «Alcohol Is Free», με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.

Διαβάστε απίσης στη «ΜτΧ»: Ποιο τραγούδι της Eurovision, όταν ακούστηκε, ήταν το σύνθημα των συνωμοτών για να ξεκινήσει η εξέγερση κατά της χούντας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here