Η φωτογραφία της μαυροφορεμένης Μαρίας Παντσίκα έγινε η αφορμή, για να μάθουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα. Τη σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944.

Η γερμανική επιχείρηση εκκαθάρισης των ανταρτών μετατράπηκε σε γενοκτονία κατά των κατοίκων του χωριού. Οι Γερμανοί πίστευαν ότι οι Διστομίτες βοηθούσαν τους αγωνιστές του ΕΛ.ΑΣ., που λίγες ώρες πριν, στο Στείρι Βοιωτίας, είχαν σκοτώσει 40 άνδρες των SS.
Τα αντίποινα κράτησαν μέχρι το βράδυ. Οι αδίστακτοι ναζί εκτέλεσαν 228 Έλληνες, εκ των οποίων οι 117 ήταν γυναίκες και 117 άνδρες. Ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά και έφηβοι.
Η πασίγνωστη φωτογραφία τραβήχτηκε δύο μήνες αργότερα από την σφαγή, από τον ανταποκριτή του περιοδικού LIFE, Dmitri Κessel. Δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1944 υπό τον τίτλο «Τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα» και στη λεζάντα έγραφε: «Η Μαρία Παντίσκα ακόµη κλαίει µε λυγµούς, δύο μήνες αφότου οι Γερµανοί σκότωσαν τη μητέρα της, σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστοµο».

 

nazi-distomo-pozaroun

 

Για τη σφαγή του Διστόμου, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου θεώρησε υπεύθυνο τον επικεφαλής των ναζί, Χάνς Τσάμπελ, ο οποίος μετά τον πόλεμο συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Τελικά οι Ελληνικές Αρχές τον εξέδωσαν προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση και δεν επέστρεψε ποτέ για να δικαστεί. Ο Τσάμπελ αργότερα χρησιμοποίησε την κλασσική στρατιωτική δικαιολογία για τη θηριωδία του Διστόμου. «Εκτελούσα εντολές ανωτέρων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ναζί σκότωσαν ακόμα και μωρό με ξιφολόγχη και χάραξαν τον αγκυλωτό σταυρό στο πρόσωπό του. Η σύγκρουση με τους αντάρτες και η σφαγή των αμάχων στο Δίστομο. Η εντολή ήταν: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα» (βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here