Πηγή: Το βιβλίο της ολικής άγνοιας
Στον αγγλικό εμφύλιο ή διαφορετικά «Πόλεμο των τριών Εθνών», ο βρετανικός στρατός είχε το υψηλότερο ποσοστό απωλειών στην ιστορία του.

Κατά το διάστημα των επτά χρόνων που μεσολάβησαν από το 1642 έως το 1649 πέθανε ένας στους δέκα άντρες στο σύνολο του ενήλικου αντρικού πληθυσμού – ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και πενταπλάσιο από εκείνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκτιμάται ότι το 1642 ο συνολικός πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πέντε εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου τα δύο εκατομμύρια ήταν άντρες σε ηλικία κατάλληλη για να πολεμήσουν. Περίπου 85.000 άντρες πέθαναν στο πεδίο της μάχης και άλλοι 100.000 υπέκυψαν στα τραύματά τους ή πέθαναν από ασθένειες. Ο πόλεμος αυτός αποτέλεσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της Αγγλίας- το ένα τέταρτο όλων όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να πολεμήσουν, φόρεσε στολή.

Οι απώλειες της Ιρλανδίας και η ιστορική άγνοια

Στην Ιρλανδία τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος έγινε ταυτόχρονα ένας καταδικασμένος αγώνας για ανεξαρτησία. Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 1653, όταν η εκστρατεία του Κόρνγουελ έφτασε στο τέλος της, είχε αφανιστεί ο μισός ιρλανδικός πληθυσμός.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε το BBC το 2004 αποκαλύφθηκε ότι το 90% των Βρετανών δεν είναι σε θέση να ονομάσει ούτε μια μάχη του αγγλικού εμφυλίου πολέμου, το 80% δεν γνωρίζει ποιος άγγλος βασιλιάς εκτελέστηκε το 1649 από το κοινοβούλιο και το 67% δεν έχει ακούσει ποτέ το όνομα Όλιβερ Κρόμγουελ.

Πηγή: Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Τζον Λόυντ, Τζον Μίτσινσον,Εκδόσεις Πατάκη

Διαβάστε επίσης: O θρύλος του σκλάβου που ταξίδευσε στο πλευρό του Μαγγελάνου. Ο «Μαύρος Χένρυ» ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τον περίπλου της Γης και στη Μαλαισία θεωρείται εθνικός ήρωας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here