Η δίκη του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών Ελ Τσάπο είναι γεγονός. Ο άνθρωπος που κατάφερε να διοχετεύσει μέσω σύραγγας στις ΗΠΑ πάνω από 154 τόνους κοκαΐνης, που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Είχε φανατικούς εχθρούς, τους οποίους εξόντωνε με  με το δικό του διαμαντένιο περίστροφο ή με το επίχρυσο Καλάσνικοφ του.
Είχε βέβαια και στρατιά εκτελεστών, τους οποίους είχε διατάξει πριν σκοτώσουν να βασανίσουν όσους έμπαιναν εμπόδιο στα επαγγελματικά του σχέδια. Χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμα και για τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, σύμφωνα με την εισαγγελία : «Διέταζε τους εκτελεστές του να εντοπίζουν, να απαγάγουν, να βασανίζουν, να ανακρίνουν και να σκοτώνουν τους αντιπάλους του. Ούτε καν τα ίδια τα μέλη της οικογένειας του δεν ήταν ασφαλή», είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ο βοηθός εισαγγελέα Άνταμ Φελς, για τον 61χρονο βαρόνο ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «Ελ Τσάπο» ήταν ο «εγκέφαλος» του καρτέλ Σιναλόα (που ονομάστηκε έτσι από τα ομώνυμα όρη του βορειοδυτικού Μεξικού, τόπο καταγωγής του Γκουσμάν) από το 1989 ως το 2014. Υπό τη διεύθυνσή του, το συγκεκριμένο καρτέλ φέρεται να εισήγαγε παράνομα στις ΗΠΑ πάνω από 154 τόνους κοκαΐνης, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Χρήματα, ναρκωτικά, φόνοι. Μια τεράστια παγκόσμια οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Αυτό είναι το αντικείμενο της συγκεκριμένης δίκης, και αυτό θα αποδείξουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας», υπογράμμισε ο βοηθός εισαγγελέα. Στα εναρκτήρια σχόλιά του, ο Φελς αναφέρθηκε εκτενώς στο πολυτελές οπλοστάσιο που είχε φτιάξει με τα χρόνια ο Γκουσμάν, το οποίο περιλάμβανε ένα πιστόλι στολισμένο με διαμάντα και ένα επίχρυσο ΑΚ-47, όπλα τα οποία χρησιμοποιούσε όταν επέλεγε να βγάλει ο ίδιος από τη μέση τους εχθρούς του. Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, o βαρόνος των ναρκωτικών είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων.

Ο Ελ Τσάπο ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Ο Τζέφρι Λίχτμαν, συνήγορος υπεράσπισης του Γκουσμάν, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης ισχυρίστηκε εχθές ότι ο πελάτης του «ουσιαστικά δεν έλεγχε τίποτα», αφού το πραγματικό αφεντικό του καρτέλ Σιναλόα ήταν ο Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα. Ο συγκατηγορούμενος του «Ελ Τσάπο», που διαφεύγει τη σύλληψη, ήταν ο υπεύθυνος για τις πληρωμές στην Κυβέρνηση και ο πραγματικός εγκέφαλος του καρτέλ, ισχυρίστηκε ο Λίχτμαν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησής του.

Τι είπε ο «λογιστής»

Ο Σαμπάδα περιέγραψε στους ενόρκους πώς μεταφερόταν η κοκαΐνη σε τάνκερ, οι δεξαμενές των οποίων ήταν γεμάτες κατά το ήμισυ πετρέλαιο, για να αποφευχθεί η ανίχνευση των ναρκωτικών κατά τους ελέγχους στα σύνορα.

Ανέλυσε επίσης τις μεθόδους χρηματοδότησης διασυνοριακών συμφωνιών για τα ναρκωτικά, εξηγώντας ότι τα ανώτερα και τα μεσαία αφεντικά του καρτέλ της Σιναλόα συχνά συγκέντρωναν τα χρήματά τους, για να επενδύσουν σε αποστολές από την Κολομβία.

Το «ναρκοτούνελ» του Ελ Τσάπο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here