Τρίτη, 23 Ιούλιος 2019
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μπαρούτι» η ανατολική Μεσόγειος λόγω του «Πορθητή». Η Κύπρος ειδοποιήθηκε από τρίτη χώρα πως οι Τούρκοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη γεώτρηση. Στη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις της ΕΕ

Ο «Πορθητής» φέρεται να έχει «τρυπήσει» περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως τουλάχιστον έχει ειδοποιηθεί η Λευκωσία από τρίτη δύναμη της περιοχής πριν από λίγες ημέρες.

Η εξέλιξη σήμανε συναγερμό σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο πρωθυπουργός διέκοψε την περιοδεία του στην Κω, συγκάλεσε έκτακτα ΚΥΣΕΑ, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να αποφασίσουν μαζί τη δράση τους μέχρι το συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Αθήνα, με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, παρείχε πλήρη στήριξη στη Λευκωσία, ενώ είπε όχι στην κινδυνολογία, είτε αυτή εκφράζεται με «προβλέψεις» για «νέα Ίμια», είτε με εκτιμήσεις πως η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της, ακόμα και με ένα θερμό επεισόδιο.

«Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν τα πιο ισχυρά ερείσματα από ποτέ» διαβεβαιώνει μέσω του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός -γεγονός στο οποίο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Συμφωνία των Πρεσπών- ενώ αποστέλλει απόλυτο μήνυμα πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απολύτως ασφαλείς».

Kυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: Θαλάσσια εισβολή οι τουρκικές ενέργειες

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά «επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για «εισβολή στη θάλασσα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πριν από λίγο, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για «θαλάσσια εισβολή» και ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα.

«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα μέτρα που λαμβάνει η Λευκωσία

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου  η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, «είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει. Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς».

Όπως τόνισε, την ίδια ώρα,  Λευκωσία επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της. «Τα ευρωπαϊκά εντάλματα με βάση την έννομη τάξη εκτελούνται. Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε. Όπως η κυπριακή δημοκρατία ανταποκρίνεται όταν υπάρξουν τέτοια αιτήματα έτσι και τα άλλα κράτη σε έναν σύννομο και πολιτισμένο κόσμο αυτό κάνουν. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου. Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here