Με τίτλο «Οι Έλληνες απέδρασαν από το lockdown για να πάνε στην παραλία, με τη θερμοκρασία να είναι στα ύψη», το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ για τα μέτρα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα γράφει:

«Με θερμοκρασίες στην Αθήνα που έφταναν τους 23 βαθμούς Κελσίου, οι άνθρωποι χαλάρωσαν στην άμμο, κολύμπησαν στη θάλασσα και περπατούσαν στον παραλιακό δρόμο στην ακτή της Αθήνας, ενώ η αστυνομία περιπολούσε για να ελέγχει το πλήθος». Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μερικό lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου. Την Παρασκευή, οι Αρχές επέκτειναν τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων για δημόσιες συγκεντρώσεις, μέχρι τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιβραδύνει την αύξηση των λοιμώξεων, κυρίως στον Βορρά».

Κόσμος στην παραλία του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρo ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Οι βόλτες του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσουν σε παράταση του lockdown και νέο κλείσιμο των σχολείων

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα σχολεία να κλείσουν ξανά, εάν παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε χθες και σήμερα θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες» τόνισε ο Νίκος Σύψας . «Η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική, ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Καβούρι, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Ο καθηγητής προειδοποίησε, δε, ότι μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να πιέσει υπερβολικά το ΕΣΥ.

«Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια, είναι η καμπάνα της Mητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη, δηλαδή να έχουμε έκρηξη. Και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ, τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας ήταν ξεκάθαρος: «Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα, γι’ αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες», σημείωσε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου όλα τα σχολεία εάν  υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τέλος, ανέφερε ότι επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να υπάρξει μετά το Πάσχα, οπότε θα έχει εμβολιαστεί και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας.

Αρχική φωτογραφία: Καβούρι, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here