Πηγή: Bloomberg 

Τον Απρίλιο, τα τρίδυμα παιδιά της καθηγήτριας Σάρα Γκίλμπερτ, ηλικίας 21 ετών, με σπουδές στη βιοχημεία πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν σε μία δοκιμή που αφορά πειραματικό εμβόλιο ενάντιο στον COVID – 19.

Η μητέρας τους ηγείται της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που το ανέπτυξε. Ωστόσο, στο σπίτι δεν έγινε ποτέ μεγάλη συζήτηση για το θέμα.

«Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα γιατί δεν ήμουν πολλές ώρες στο σπίτι εκείνη την περίοδο», δήλωσε η ερευνήτρια από την Οξφόρδη, που επί σειρά μηνών δούλευε εξαντλητικά ωράρια. Παραδέχθηκε, ακόμα, ότι δεν ανησύχησε στιγμή για τα παιδιά της.

«Γνωρίζουμε τις παρενέργειες και γνωρίζουμε τη δόση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, γιατί το έχουμε κάνει πολλές φορές πριν», λέει.

Έτσι, χωρίς καμία ανησυχία για την υγεία των παιδιών της, που βγήκαν αλώβητα από τον εμβολιασμό, η Gilbert επικεντρώθηκε γρήγορα στον προσδιορισμό του πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο και πώς θα παραχθεί μαζικά. Τον Απρίλιο, η Οξφόρδη συνήψε συμφωνία με τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό AstraZeneca Plc για να ηγηθεί της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής και να βοηθήσει στην πραγματοποίηση περισσότερων δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Η AstraZeneca συμφώνησε να πουλήσει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, εφόσον φυσικά αποδειχθεί αποτελεσματικό, ενώ έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλούς κατασκευαστές για την παραγωγή περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων δόσεων.

Το όνομα της Gilbert πολύ γρήγορα έκανε το γύρο του βρετανικού τύπου, όμως η ίδια φαίνεται να θεωρεί την δημοσιότητα ως μία απόσπαση από τη δουλειά της. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες εργαζόταν ανώνυμα, αναπτύσσοντας εμβόλια και καταθέτοντας αμέτρητες αιτήσεις για επιχορηγήσεις. Η έρευνά της σπάνια συζητούνταν εκτός επιστημονικών κύκλων. Τώρα, που ηγείται της ανάπτυξης ενός από τα πιο πολλά υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια κατά του Covid-19, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο, δεν χρειάζεται πια να αναζητά αγωνιωδώς χρηματοδότες.

health.mil

Η ανάπτυξη του εμβολίου

Η διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου εμβολίου συνήθως διαρκεί πέντε χρόνια. Η Gilbert και οι συνεργάτες της στο Oxford’s Jenner Institute ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου και μέσα σε 4 μήνες έχουν φτάσει στο στάδιο της δοκιμής σε δείγμα 1.100 εθελοντών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το εμβόλιο θα έχει προλάβει να δοκιμαστεί σε δείγμα 10.000 ατόμων, πριν ακόμα οι ανταγωνιστές του φτάσουν στο στάδιο των μαζικών δοκιμών.

Τα περισσότερα εμβόλια που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης δεν έχουν άδεια. Σε αντίθεση με τα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών, τα εμβόλια χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους για την πρόληψη της ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θέτουν ένα υψηλό όριο έγκρισης και συνήθως θέλουν να δουν δεδομένα ασφάλειας που έχουν εξαχθεί μετά από μελέτες ετών. Στην πανδημία Covid-19, δεν είναι ακόμη σαφές τι θα κριθεί αποδεκτό ως πειστήριο ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου.

Η Gilbert, ωστόσο, δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξη για την αποτελεσματικότητα της έρευνάς της, λέγοντας ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή της ανάπτυξης Covid-19 σε άτομα που εκτίθενται στον νέο κορονοϊό. Πιστεύει ότι θα γνωρίζει με σιγουριά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Όταν κάλεσα για πρώτη φορά την 58χρονη ερευνήτρια στις αρχές Μαρτίου, η συζήτησή μας έληξε απότομα μετά από 10 λεπτά. Έπρεπε να μιλήσει σε κάποιον για την τεχνική διαδικασία παρασκευής του εμβολίου. Θα ήταν τρελό να ένιωθα προσβεβλημένος. Η Gilbert ξυπνά στις 4 π.μ. τις περισσότερες μέρες, εργάζεται από το σπίτι για λίγες ώρες και στη συνέχεια πηγαίνει με το ποδήλατό της στο ινστιτούτο, όπου εργάζεται ως τη νύχτα. Η ομάδα της Οξφόρδης που ξεκίνησε με ελάχιστα άτομα τον Ιανουάριο, σήμερα απαριθμεί περίπου 250.

Διαβάστε ακόμα: Η χειρουργική επέμβαση με ποσοστό θνησιμότητας…300%! Εκτός από τον ασθενή, πέθαναν ο βοηθός του γιατρού και ένας θεατής! Ποιο λάθος έκανε ο γιατρός που τον θεωρούσαν το πιο «γρήγορο νυστέρι»

Τον Δεκέμβριο του 2019, λίγες εβδομάδες προτού εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ουχάν της Κίνας, η ομάδα της Gilbert ξεκίνησε τη δεύτερη φάση δοκιμών για το εμβόλιο MERS στη Σαουδική Αραβία. Το γεγονός αυτό κρίθηκε τεράστιας σημασίας.

Όταν άκουσε για πρώτη φορά τα κρούσματα ενός άγνωστου ιού στην Κίνα, η Gilbert δεν ήταν σίγουρη πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν. Μόλις οι Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν τη γενετική ακολουθία του κορονοϊού στις 10 Ιανουαρίου, η βρετανίδα επιστήμονας έπιασε δουλειά.

Η Οξφόρδη είχε ένα πλεονέκτημα ασυνήθιστο για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα: διέθετε τη δική του εγκατάσταση παραγωγής εμβολίων, στην οποία μπόρεσε να σχεδιαστεί γρήγορα το πλάνο για την πρώτη φάση δοκιμών σε ανθρώπους. Ο Gilbert τακτοποίησε την επόμενη, μεγαλύτερη παρτίδα από την ιταλική φαρμακευτική εταιρεία Advent, και έπεισε το πανεπιστήμιο να αναλάβει τη σύμβαση έως ότου μπορούσε να εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση. Στις 17 Φεβρουαρίου η ομάδα της άρχισε να εγχέει ποντίκια με το εμβόλιο. Για να επιταχύνει μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί μήνες, εκτελούσε αρκετά βήματα ταυτόχρονα – δοκιμές σε ζώα, εφαρμογή σε ρυθμιστές για δοκιμές σε ανθρώπους και συνομιλία με κατασκευαστές. Ωστόσο, έλειπαν χρηματοδότες.

«Εάν δεν έχουμε τα χρήματα, δεν μπορούμε να παρασκευάσουμε το εμβόλιο τώρα και δεν μπορούμε να κάνουμε τις δοκιμές», δήλωνε η Gilbert στις αρχές Μαρτίου.

Πρώτα ήρθε μια μικρή επιχορήγηση από το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 2017 με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Ινδίας και την μη κερδοσκοπική ερευνητική οργάνωση Wellcome Trust Ltd., που εδρεύει στο Λονδίνο. Ήταν αρκετό για να τους δώσει το έναυσμα να συνεχίσουν.

Στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον διέταξε το lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιχορήγηση 2,2 εκατομμυρίων λιρών στην ομάδα της Gilbert.

Παράλληλα, ο Μπιλ Γκέιτς ώθησε την Gilbert να συνεργαστεί με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία και έδωσε στην ομάδα της Οξφόρδης μία λίστα με άτομα για να μιλήσουν. Αρχικά φάνηκαν απρόθυμοι, γιατί φοβήθηκαν ότι θα έχαναν την αυτονομία τους. Ωστόσο, άρχισαν να κάνουν επαφές με μεγάλες εταιρείες, θέτοντάς τους δύο βασικά ερωτήματα: Τι ποσότητα μπορείτε να παράξετε και σε τι χρόνο; «Δεν απάντησαν σε καμία από αυτές τις ερωτήσεις, ανεξάρτητα από το πόσες φορές ρωτήσαμε».

Το AstraZeneca ήταν διαφορετικό. Στις αρχές Απριλίου, η Mene Pangalos, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της βιοφαρμακευτικής εταιρείας, είχε ακούσει θετικά πράγματα για το έργο της Οξφόρδης. Παρόλο που η AstraZeneca δεν είναι «μεγάλος παίκτης» στα εμβόλια, δέχθηκε την πρόκληση και εν τέλει συμφώνησε να είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια διανομή και παραγωγή.

Όταν ρώτησα την Gilbert τον Απρίλιο τι την ανησυχούσε περισσότερο, απάντησε ότι θα ήταν δύσκολο να αποδειχθεί πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό καθώς ο ιός εξασθενεί και εξαφανίζεται σε όλο τον κόσμο. «Για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα ενός οποιουδήποτε νέου εμβολίου κορανοϊού, η δοκιμή πρέπει να ξεκινήσει στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», είπε. «Γι ‘αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε πολλές δοκιμές σε πολλές χώρες». Στις αρχές Ιουνίου, καθώς τα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να μειώνονται, η AstraZeneca ξεκίνησε δοκιμές για το εμβόλιο στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική , όπου ο ιός αυξάνεται.

Η παραγωγή εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων, δόσεων του εμβολίου μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Η AstraZeneca υπογράφει συμφωνίες παραγωγής με εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Oxford Biomedica Plc, μιας μικρής εταιρείας γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Ινστιτούτο Jenner. Η Oxford Biomedica συμφώνησε να παράγει αρκετά εκατομμύρια δόσεις, με δυνατότητα να αυξηθεί σε δεκάδες εκατομμύρια εάν λειτουργεί.

Στα τέλη Μαΐου, η ομάδα του Gilbert προχώρησε με πιο προηγμένες δοκιμές σε περισσότερα από 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έλαβε το πράσινο φως από μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που εξέτασε την πρόοδό της μέχρι στιγμής. Προηγουμένως, η ομάδα της Οξφόρδης είχε περάσει μήνες δουλεύοντας με την Ιταλική εταιρεία Advent, που θα παρήγαγε το εμβόλιο, για τις δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Υπό την επίβλεψη της Stefania Di Marco, βιοχημικού και επιστημονικής διευθυντή της Advent, το προσωπικό εργάστηκε βράδια και σαββατοκύριακα προκειμένου να παράγει 13.000 δόσεις του εμβολίου, σε μια εποχή που η Ιταλία βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας Covid-19.

Δύο εβδομάδες αργότερα, μετά από εκτεταμένους ελέγχους και έγγραφα, η πρώτη αποστολή του εμβολίου έφτασε στην Οξφόρδη σε κουτιά ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Στα τέλη Μαΐου, η ομάδα εμβολίων της Advent άρχισε να μπαίνει σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών για να μάθει αν υπάρχει διακύμανση στις ανοσολογικές αντιδράσεις στο εμβόλιο σε άτομα διαφορετικών ηλικιών.

Η απόδοση του εμβολίου σε αυτήν την πολύ μεγαλύτερη και πιο διαφορετική ομάδα, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, θα μπορούσε κάλλιστα να καθορίσει εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης θα βοηθήσει στην εξάλειψη της πανδημίας ή αν ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να περιμένει.
Οι προβλέψεις πάντως είναι αισιόδοξες.

Πηγή: Bloomberg
Αρχική εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο πατέρας της γυναικολογίας που έκανε πειράματα μόνο σε μαύρες γυναίκες. Τις χειρουργούσε χωρίς τη συναίνεσή τους, χωρίς αναισθητικό, σε πρόχειρο ιατρείο και με θεατές 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here