Το υπουργείο Πολιτισμού πήρε πίσω την «παραίτηση» της Εφόρου Αρχαιοτήτων Αθηνών μετά τις «αμοιβαίες εξηγήσεις», που όπως αναφέρει, δόθηκαν στην συνάντηση της κ. Ζορμπά με την κ. Ελένη Μπάνου.

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το παροπλισμένο αναβατόριο ΑμεΑ της Ακρόπολης. Ο σύλλογος εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την προτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να παραιτηθεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων -μετά το θέμα που προκλήθηκε με τον μαθητή ΑμεΑ που δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη- τονίζεται ότι «το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης δεν έμεινε εκτός λειτουργίας από αμέλεια». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης «από το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων, αλλά και από την κακή κατάσταση των τειχών στο σημείο το οποίο αυτό εδραζόταν» και «για την προστασία του κοινού τον Νοέμβριο του 2018 αποφασίστηκε η προσωρινή παύση λειτουργίας του».

Στη συνέχεια, ο ΣΕΑ υπογραμμίζει για το επίμαχο θέμα στην Ακρόπολη ότι «για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στερεώσεων, μετά από τη σύνταξη ειδικών μελετών, οι οποίες εκτελέστηκαν από την Υ.Σ.Μ.Α. (σ.σ. Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης), ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019». Συνεπώς, σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «η ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ, διοικητική και πολιτική, ήταν ενήμερη εξαρχής για το πρόβλημα με το αναβατόριο και την πολύμηνη πορεία των εργασιών», το ίδιο και «ο πληροφοριακός κόμβος του Υπουργείου, ενώ η ίδια ενημέρωση παρέμεινε αναρτημένη για όποιον ενδιαφερόταν για το θέμα μέχρι την επαναλειτουργία του αναβατορίου τον περασμένο Μάιο και αφού επισκευάστηκαν και οι φθορές που είχαν προκληθεί από την πτώση κεραυνού λίγο μετά την αποκατάσταση του προβλήματος των πρανών!».

Η κ. Ελένη Μπάνου όταν ξενάγησε τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. Ως έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών έχει επιδείξει σημαντικό έργο και διακρίνεται για την δουλειά της στην Ακρόπολη. Διαθέτει σημαντικές επιστημονικές περγαμηνές με σπουδαίο ερευνητικό έργο. Όπως επισημαίνουν οι συνάδελφοί της από πέρυσι ενημερώνει το υπουργείο για το πρόβλημα του ανελκυστήρα και εκείνο κωφεύει.

«Εωλες διοικητικά πράξεις» του ΥΠΠΟΑ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαρακτηρίζει «έωλες διοικητικά πράξεις» το αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να παραιτηθεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών.

Το υπουργείο πήρε πίσω την «παραίτηση» της Ελένης Μπάνου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συναντήθηκαν τη Δευτέρα 10-06-2019  με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «στη συνάντηση αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑΠΑ και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν αποφασίστηκε αμοιβαία να μη δοθεί συνέχεια».

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι απαιτείται να τηρούνται με σχολαστικότητα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενεργειών που σχετίζονται με τις υποδομές καθώς και τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και ότι οι χειρισμοί σε ζητήματα ιδιαιτέρως ευαίσθητα για το κοινωνικό σύνολο, όπως η επιστολή του συλλόγου γονέων, πρέπει να είναι άμεσοι, προκειμένου να διαφυλάσσεται το κύρος του Υπουργείου και της Υπηρεσίας. Για το αναβατόριο, το οποίο λειτουργεί από τις 22 Μαΐου, ζητήθηκε να υπάρχει επαγρύπνηση σε καθημερινή βάση, όπως και για όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν στην Εφορεία Πόλης Αθηνών.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας έχει δοθεί κατεύθυνση  από τα τέλη Απριλίου για τη μελέτη και υλοποίηση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου μιας νέας μόνιμης λύσης για το ευαίσθητο ζήτημα του δικαιώματος της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, η οποία θα συνάδει με τη σπουδαιότητα του μνημείου. Η μελέτη αναμένεται να εισαχθεί σύντομα για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών δεσμεύτηκε να στείλει εγγράφως προτάσεις για σειρά ζητημάτων που έχουν επανειλημμένως εντοπιστεί σχετικά με τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here